A pornit de acasă ca o moldoveancă de 17 ani, însă facultatea și anii ce au urmat au ajutat-o să devină o veritabilă americancă din Kansas city. Plină de interese filantropice, Simona Anschutz e imaginea modernă a lui Dorothy din Oz. Rămâne doar de văzut care au fost în cazul ei „pantofii fermecați” și, eventual unde-o vor duce. Drumul spre SUA
Simonei Anschutz îi place să călătorească și, după cum spunea ea, „să ajute pe cei nevoiași”. La douăzeci și ceva de ani, are tot ce îi trebuie pentru a-și urma pasiunea: este energică, dezinhibată, locuiește în Denver, Colorado împreună cu soțul ei american și activează în domeniul managementului într-o mare reţea comercială. Iar cel mai des călătorește în Moldova, acasă la părinții săi.

A ajuns în Statele Unite cu aproape 8 ani în urmă. „Niciodată nu planificasem dinadins să studiez în Statele Unite. Totul a început de la un curs extracuricular de jurnalism din liceu. În cadrul acestui curs, profesorul american Steven Youngblood m-a îndrumat să candidez pentru o bursă la Park University din Kansas City, Missouri.”
Și-a depus dosarul, deși recunoaște chiar ea că studiile în America nu au fost un scop în sine, ci mai curând o oportunitate de a vedea lumea și de a deveni independentă. De altfel, ca o primă dovadă că spiritul american germina deja, Simona adaugă: „Ceea ce am obţinut acasă, mi-a permis să mă afirm şi să studiez – aş zice, cu succes – şi în Statele Unite.”

Înclinația se moștenește
Calitatea educației de acasă, dar și suportul părinţilor au ajutat-o să obțină o bursă de studii completă. „Pantofiorii roșii” erau deja la picioarele ei. A făcut Științe Politice, chiar dacă la început se gândea să studieze matematica. O alegere deloc întâmplătoare, pentru că tatăl Simonei, pe atunci Cibotaru, e analistul politic Viorel Cibotaru.

„Atunci când am absolvit Liceul Gh. Asachi, eu vroiam să continuu să studiez matematica. Dar când am venit la Park University, în primul an, luasem un curs de Ştiinţe Politice cu un profesor extraordinar, care m-a motivat să schimb facultatea în Științe Politice. Fiind fiica unui analist politic şi fiind interesată de ceea ce se întâmplă în Moldova, am decis să studiez şi Ştiințele Politice.”
La acestea s-au adăugat în scurt timp alte două ramuri de studiu: Administrarea Businessului și Finanțe, iar apoi le-a unit pe toate trei disciplinele într-un masterat în Afaceri Publice.

O adaptare firească
Procesul de adaptare a trecut foarte uşor, recunoaște Simona. Oamenii din jurul său, printre care și familia profesorului Steven Youngblood, care i-a devenit tutore în universitate, i-au asigurat acel start-up de care avea nevoie pentru a găsi în Kansas city o a doua casă.
„Probabil din cauza că am avut întotdeauna o atitudine foarte pozitivă și eram interesată să învăț cât mai mult despre alte culturi. La Universitate am avut oportunitatea să întâlnesc studenți din peste 100 de țări. M-am simțit ca și cum am făcut înconjurul pământului în cei 4 ani de facultate”.

Filantropia, un stil de viață
Dar un portret american nu poate fi complet fără aceste două trăsături clasice: plăcerea de a călători și dorința de a se implica. Anume la universitate Simona a început să participe în proiecte filantropice și organizații non-profit.

„Am lucrat cu UNICEF, cu People to People International și UNA-USA din Kansas City. În timpul studiilor, am fost iniţiatoarea unui program universitar pentru susţinerea cauzei de luptă împotriva traficului uman. Scopul a fost să organizăm un șir de seminare la universitățile și școlile americane pentru a educa publicul american în acest domeniu”.
Pe viitor, Simona se vede tot în proiecte de caritate: „Îmi doresc să inițiez o fundație prin care să implementez programe de caritate. Daca fiecare ar da cel puțin o oră din saptamână ajutând pe cei nevoiași, cred că am avea niște rezultate incredibile.”

Dacă o întrebi de întoarcere în Moldova, Simona nu-și circumscrie planurile unui spațiu geografic strict: „Deși am 17 ani crescuți în Moldova și 8 ani în SUA, niciodată nu am avut o idee definitivă de a rămâne în SUA sau de a reveni acasă. Cred că am o atitudine foarte deschisă la diferite oportunități și niciodată nu am pus limite la viitor.” Or, ce poate fi mai american decât asta!

Distribuie articolul: