Se întâmplă rar să fii cu adevărat vrăjit de bijuterii handmade, care să te lase perplex, adică fără cuvinte. Aceeași senzație o au internauții și atunci când răsfoiesc prin albumul de creații ale Larysei Ivanova - o artistă handmade originară din Odesa, dar stabilită cu traiul la Chișinău. I-am „răpit” câteva minute pentru un interviu din care am aflat că ceea ce creează ea nu mai este abordat de niciun alt meșter handmade din lume. În plus, e tot mai solicitată în Ucraina.

Dragă Larysa, constatăm că sunteți profund îndrăgostită de handmade, cel puțin asta emană fiecare lucrare: dedicație, dragoste, sinceritate. Cum v-ați îndrăgostit de această activitate?

Vă mulțumesc pentru cuvinte calde. Totul a ieșit absolut întâmplător. Anterior, nu eram foarte interesată de handmade, deși iubeam bijuteriile. Ca și fiecare tânără, aveam foarte multe bijuterii. Cu timpul însă, se deteriorau, se pierdeau sau se stricau. Pe multe dintre ele le-am îndrăgit mult și nu știam ce să fac. Așa am început să fac handmade. Pentru mine, fost un aliaj dintre vechi și nou.

Câr de greu sau ușor a fost să transformați pasiunea într-o afacere și cât de proftabil poate deveni un job pentru o țară ca Republica Moldova?

Din start, cream pentru mine sau aduceam bijuteriile în dar prietenilor și apropiați. În timp, prietenele au început să mă roage tot mai des să le vând lucrările mele sau să le ajut să-și realizeze dorințele, adică să creez pentru ele bijuterii unice, create manual.

Acum îmi e greu să vorbesc despre profitabilitate. Am un copil mic și mă străduiesc să-i dedic cât mai mult timp.

Ce mesaj v-ați dori să transmiteți femeilor prin fiecare bijuterie creată?

Sunt de părere că fiecare femeie ar trebui să aibă în posesie cel puțin o bijuterie handmade. Trebuie să știți că ele sunt cu adevărat unice, irepetabile, purtătoare de căldură și de energie pozitivă investită în confecționarea lor.

14315862_1853840864838089_1695896466_o

Știm că sunteți mândră de clientele care vă poartă bijuteriile. Cine dintre celebrități s-a învrednicit să vă poarte accesoriile?

Îmi e greu să răspund la această întrebare, pentru că sunt originară din Ucraina și inițial, am început să fac handmade anume acolo.

Știu însă cu siguranță că mai mulți oameni din showbizul urainesc au comandat bijuterii by Larysa Ivanova. În Republica Moldova, nu sunt atât de cunoscute. 

Se pare că moda purtării broșelor s-a reinventat. Ce părere aveți cu privire la purtatul acestui tip de bijuterie?

Acum, broșele sunt mai populare ca oricând. Și nu este de mirare, pentru că broșa este una dintre cele mai universale tipuri de bijuterie. Poate fi purtată nu doar pe haină, ci și pe accesorii ca geanta, mănușile, centura și chiar în coafură.

 

Fluturii ocupă un loc aparte în portofoliul Dv de lucrări. De ce anume acest simbol?

Acum piața e ocupată de mulți meșteri handmade, care creează o mulțime de lucrări. Mi-aș dori să mă diferențiez, să inventez ceva special și să creez lucrări pe care nu le mai realizează nimeni.

Creațiile mele, în care am utilizat fluturi, sunt unice, nu am mai văzut la altcineva lucrări asemănătoare. În plus, sunt foarte populare în rândul clientelor mele. Fiecare fluture este irepetabil și exclusiv.

Dezvăluiți-ne motivul pentru care handmade-ul a devenit un trend, chiar și atunci când vorbim de bijuteriile bridal (pentru mirese).

Femeile s-au săturat de șablonizări, standarde și vor să aibă în posesie ceva neobișnuit, irepetabil și creat în special pentru ele.

În ceea ce privește miresele, fiecare vrea să-și accentueze individualitatea, reieșind din preferințele personale. Pot accentua fluturii gingași și aerați, care se înscriu în cantitate limitată în ținuta miresei, la fel ca și florile.

Fetele pleacă de la glamour și strasuri și aleg ceva mai liniștit, dar mult mai original și cu efect.

Povestiți-ne despre materialele pe care le utilizați cel mai des în confecționarea bijuteriilor. Din ce țări provin și ce reguli speciale de păstrare necesită?

Mărgelele provin din Cehia și Japonia, pentru că sunt frumoase și facilitează munca. Pietrele naturale vin din India și Sri Lanka. Firele din metal vin din Rusia, iar organzaua e de origine franceză. Cristalele sunt Swarowski, iar perlele – fie naturale, fie – imitații.

Trebuie păstrate cu iubire și cât mai departe de lumina solară, în cutioare separate. 

Mamă, soție, artistă handmade. Cum le reușiți pe toate atât de frumos?

Cel mai important secret este dragostea pentru ceea ce faci și dragostea pentru familie. Atunci, neapărat obții armonie în tot ce faci!

Larysa, vă mulțumim pentru acest interviu!

1622113_1772137329675110_409150074592515917_n

Foto: Handmade by Larysa Ivanova

Distribuie articolul: