Deja în multe țări, planificare familială nu mai este bazată pe fertilitatea unui sau altui partener, fiind considerată o abordare foarte învechită. Acordând o atenție sporită fluctuațiilor temperaturii corpului sau a lichidului de col uterin, femeile pot identifica ușor momentul ovulație, iar în timpul actului sexual, să crească sau să scadă probabilitatea de a rămâne gravidă. O aplicație pretinde că le va ajuta în acest sens.

În prezent, o mulțime de aplicații care au în vizor fertilitatea apar și dispar peste noapte. Cea mai recentă are drept scop în mod special prevenirea sarcinii. Se numește „Ciclu natural” și pretinde a identifica zilele non-fertile ale femeii, atunci când ea este 99 la sută sigură că poate avea relații sexuale neprotejate, fără a rămâne însărcinată.

Creată de doi fizicieni din Suedia, aplicația folosește „statistici și analize în loc de substanțe chimice sau proceduri chirurgicale pentru a preveni sarcinile”, ajutând femeile prin a le indica zilele din ciclul menstrual, atunci când au cele mai mari șanse de a rămâne însărcinate, scrie HuffingtonPost.

În practică, acest lucru înseamnă că utilizatorii plăteasc aproximativ 70 de dolari pe an pentru o versiune high-tech a metodei de stabilire a fertilității prin măsurarea temperaturii. Primul lucru pe care trebuie să-l facă dimineața utilizatoarea este să își ia temperatura stând în pat și să o înregistreze în telefonul ei. Ea poate folosi și benzi de ovulație sau kituri, care măsoară creșterile hormonale și prezice cât de departe sau aproape este ovulația.

woman

Aplicația funcționează prin avertizări ce apar pe ecran cu privire la zilele fertile, dar și cele de ovulație, atunci când femeia este cea mai fertilă. În calendar ele sunt marcate prin culori diferite, cele colorate cu verde însemnând că femeia are liber la sex neprotejat fără a-și face griji pentru o sarcină nedorită. Dacă aplicația nu este sigură de starea sănătății femeii, pentru că aceasta nu i-a oferit informații destule, ea îi va arăta cât mai multe zile roșii.

Înainte să fie lansată pe piață, aplicația  a fost testată pe 300 de femei, acre i-au confirmat utilitatea. Dar experții externi avertizează că, cel puțin până la publicarea mai multor studii, este prea devreme să spunem că aceasta este veridică și eficace 100%. Și, bineînțeles, aplicația nu face nimic pentru a proteja utilizatorul de infecții cu transmitere sexuală.

„Temperatura de bază a corpului, care stă la baza acestei aplicații, este legată foarte strâns de producerea de progesteron în organism”, precizează doctorii care au lucrat la realizarea ei. Speranța lor este că aceasta va salva multe cupluri de sarcini nedorite, dar și multe femei care, în urma acestora, recurg la avorturi.

Foto: Getty Image

Distribuie articolul: