Astăzi revin cu un nou articol despre Malta, o palmă de pâmânt, dar cu atâtea obiective turistice, de-ți trece săptămâna de sejur practic pe neobservate. Am povestit în alte articole despre Valletta, despre insula Comino, să mergem în continuare pe insula Gozo.

Din portul din Mgarr am așteptat transportul public spre Victoria, capitala insulei Gozo. Orășelul are doar 6 000 de locuitori, iar numele de Victoria i-a fost dat în secolul XIX, în cinstea reginei Victoria a Angliei. Localnicii îl numesc Ir-Rabat Għawdex, pentru a-l deosebi de orășelul Rabat de pe insula Malta.

malta

În Victoria, am mers mai mult intuitiv, mă orientam după turlele bisericii văzute în zare, astfel am ajuns la il Citadella, adică vechiul orășel fortificat, care a cunoscut diferite perioade de dezvoltare atât în perioada feniciană cât și romană. În anii 1500 au fost practic distruse toate fortificațiile în timpul atacului otomanilor, ca mai apoi a fost total reconstruit dar și îmbogățit cu o biserică în stil baroc. Catedrala din interiorul Citadellei a fost construită de Ordinul Cavalerilor Ioaniți.

Malta

Am ajuns în interiorul Citadellei, din păcate, nu am putut intra în Catedrala „Sfânta Maria”, erau numai schele și construcții, în schimb cu 3 euro am intrat în „Închisoarea Veche”. Localul a funcționat ca și închisoare din sec. XV până în 1960. Acum este muzeu. 

Malta Gozo

Bețișoare, animăluțe, forma pălmilor zgâriate în piatră, toate astea sunt mărturii ale deținuților închisorii încă din cele mai vechi timpuri.

gozo

Din „închisoare”, am urcat pe niște scări, și iată-mă sus, la nivelul de sus al fortificațiilor, de aici practic se vede însula la 360 °.

Malta

Am coborât spre centrul orășelului și am ajuns la Catedrala Sfântul Gheorghe. În Malta, în Gozo e ușor de găsit Catedralele respectiv centrul orașelor, toate drumurile din apropiere sunt ornamentate cu niște perdele enorme dar și statui de sfinți, o orientare bună pentru turiști.

Malta

Tot acest traseu l-am făcut fără grabă, așa că nici nu mi-am dat seama că era destul de târziu și am ratat cel mai turistic obiectiv de pe Gozo și anume Grota Albastră/Fereastra Albastră… nu m-am supărat prea tare, eu sper să mai ajung pe acolo și să recuperez.
La întoarcere, din Gozo spre insula Malta, am făcut parte dintr-o mare de oameni, noroc că ferryboat-ul care face legătura din Cirkewwa în Mgarr e suficient de mare să încapă, mașini, autocare, dar și sute, sute de oameni.

 Gozo

Biletul ne-a costat 4,5 euro, drumul a durat cam o oră, iar Cirkewwa ne așteptau autobusele de linie, să mergem în Valletta, iar drumul nu a fost deloc obositor. Insula Gozo are doar 67 km², insula Malta 316 km², (pentru comparație Moldova are 33,846 km²), dar sunt atât de multe de văzut și de făcut, că o săptămână de sejur, pe bune, e chiar puțin.

malta

Viorica Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: