Premiul Nobel pentru Pace, din acest an, merge către Malala Yousafzai – tânăra de 17 ani, elevă în Pakistan, împușcată recent de talibani. Potrivit publicației britanice „The Daily Mail”, Malala a devenit, astfel, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, din cei 113 ani de istorie. Pentru ce merite a obținut Malala acest impunător Premiu, aflați mai jos.

Astăzi, Malala a obținut Mremiul Nobel pentru Pace împreună cu indianul Kailash Satyarthi – de asemenea activist în domeniul Drepturilor Omului. 

Tânăra de 17 optează de mai mult timp pentru dreptul tinerelor de a avea acces la educație și securitate, dat fiind faptul că exact acum doi ani, a fost victima unui asasinat.

Adolescenta a devenit celebră încă de la vârsta de 11 ani, atunci când și-a creat un blog în cadrul BBC, platformă prin care povestea lumii despre impactul talibanilor asupra pakistanezilor. 

Pe 9 octombrie 2012, talibanii au invadat orașul ei natal din Mingora, terorizând și amenințând să arunce în aer școli de fete.

Atunci, Malala a fost grav rănită la cap și gât, astfel încât a avut nevoie de intervenții medicale urgente în Marea Britanie. 

Anul trecut, Malalei i-a fost acordat și Premiul Anna Politkovskaia, înființat în cinstea jurnalistei cu același nume. La fel ca și Politkovskaia, Malala a criticat pe blogul său o mişcare extremistă și anume mișcarea radicală Taliban.

Tot anul trecut, Malala a susținut un discurs la Palatul Buckingham, Londra, în care a vorbit despre tineret și educație. 

Și în 2013 Malala se afla în topul candidaților favoriți la Premiul Nobel pentru Pace, însă atunci, Nobelul a mers la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Kailash Satyarthi – cel de-al doilea laureat al marelui Premiu a obținut Nobelul pentru Pace grație luptei pe care a dus-o cu nevoia copiilor de a munci silnic pentru a-și întreține existența. 

Lupta lui Satyarthi a durat mai bine de 20 de ani, iar în acest răstimp, bărbatul a înființat o organizație caritabilă care a salvat din robie mai bine de 80 000 de copii din întreaga lume. 

Înmânarea premiilor a avut loc astăzi, la Oslo, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Foto: globalpost.com, REUTERS, CNN, myhero.ws

Distribuie articolul: