Nunţile moderne în Moldova nu mai sunt nici pe departe nunţile modeste de acum 30-50 de ani. Petrecerea cu sute de invitaţi a devenit pentru unii nimic mai mult decât celebrarea căsătoriei tinerilor însurăţei, care investesc peste 10 mii de euro într-un eveniment de o seară. Același lucru este văzut de miri drept o şansă unică de a-şi scrie începutul propriei poveşti. Dacă întrebi tinerii ce cred despre obiceiul nunților extravagante și costisitoare, aceștia adesea se desolidarizează de modelul actual al ceremoniilor fastuoase:

Iurie, 23 de ani, student: „Nunţile sunt cam lipsite de naturaleţe şi originalitate, până şi cei mai săraci fac nunţi pompoase.”

Veaceslav, 25 de ani, jurnalist: „Nunţile în Moldova sunt o afacere, cei cu cap ştiu cum să o dezvolte, cei fără, cheltuie banii în luna de miere.”

Cristina, 18 ani, studentă: „Se simt mai europeni, dar e ca un „teatru matrimonial”. E fals, dar să nu uităm că la mijloc stă iubirea…”

Ion, 24 de ani, neangajat:
„Nunta la români întotdeauna a fost din moși-strămoși o afacere, oamenii vin la nuntă ca să pună pe masă pentru a ajuta tinerii să înceapă o familie, iar pentru acest ajutor erau răsplătiți cu mâncare, distracții – pe timpuri, nunțile erau una din principalele distracții prin sate. Cred că dacă există dragoste, e şi gustul fin ar celor ce aleg cum, unde şi ce fel de nuntă se pune la cale. Atunci nu e vorba neapărat de localuri, limuzine luxoase şi sute de invitaţi”.

Totuși, odată porniți pe drumul spre altar, majoritatea mirilor vor să se înscrie în normalitate și să bifeze toate trend-urile actuale.

Nunţi de boieri
Organizatorii de petreceri spun că bugetul unei nunţi depinde în mare măsură de alegerile pe care le fac tinerii însurăţei. Unii preferă să aibă o nuntă cu 100 de invitaţi, alţii cu peste 200 de invitaţi. De aici rezultă şi cheltuielile pe care le suportă cuplul. „Suma medie variază între 7 și 10 mii de euro,” spune Diana Lungu, organizator profesionist. „Deși am făcut nunti și de 20 000 de euro”, adaugă ea.

Bugetul unei nunţi este interdependent de meniul pe care-l comandă cuplul. După estimările Dianei, circa 70% din buget se cheltuiește pentru meniu. Preţurile diferă de la un restaurant la altul, însă pentru o nuntă suficient de modernă, tinerii scot din buzunar de la 500 până la 1000 de lei pentru fiecare invitat.
Restul cheltuielilor se distribuie aproximativ în felul următor: 15% pentru vestimentația mirilor și alte 15% pentru tot ce ține de foto, video, decor, mașini, muzică… „Cele mai costisitoare sunt muzica și serviciile foto și video”, afirmă Diana.

Ea spune că la nunțile mai bogate mirii își permit să ia chiar o echipă întreagă de fotografi și mai mulți cameramani. Aceștia au grijă ca tendințele să se înnoiască cu viteza luminii: „În studiouri deja nu se mai fac sesiuni foto. Și hotelurile sunt depășite. În vogă sunt locurile din cele mai trăsnite: uzine, clădiri părăsite, câmpuri pline cu maci sau grâu auriu, piscine… Am avut multe perechi care au făcut sesiunea foto pe malul mării”, povestește Diana Lungu.
În ce privește celelalte elemente tradiționale, tinerii însurăţei renunţă tot mai des la cutumele moldoveneşti, preluându-le mai mult pe cele din zona europeană. „Pe muzică se cheltuiesc mulți bani, muzicanții profită de asta și anual măresc prețurile”, spune Diana. Unii îşi invită în loc de taraf un DJ care le crează atmosferă.

Dimineaţa, nu-şi mai duc acasă naşii cu trăsura şi nici mireasa nu mai este plimbată cu trăsura prin sat. Se pune tot mai mult accent pe decoraţii creative, invitaţii originale şi meniu cu bucate exotice.
Până şi orarul nunţii începe să fie schimbat, sărbătoarea începând mult mai devreme, renunţându-se încet-încet la nunţile nocturne şi obositoare. Un alt trend care a prins rădăcini este şi cel de a înmâna banii într-un plic pur şi simplu, fără ritualul examenului oratoric de altă dată.

„Nunta este investiţia în visele fiecărui cuplu”

Natalia și Vitalie sunt proaspăt căsătoriți. S-au gândit cu precizie la fiecare detaliu şi îşi amintesc cu mult entuziasm visul pe care l-au trăit în toamna anului trecut. Cuplul spune că nunta este o investiţie care merită să fie sacrificată pentru o zi.

„Am avut o nuntă modernă nu doar pentru că am investit o sumă de 10 mii de euro. Cel mai important este că ne-am distrat. Am ales cu mare greu un local, am invitat interpreţi cu renume, am comandat un meniu cu bucate tradiţionale – şi cel mai important, i-am îndeplinit visul soţiei mele, de a fi cea mai superbă mireasă. Nunta este investiţia în visele fiecărui cuplu care, fără îndoială, se merită”, spune Vitalie.
Au scos din buzunar pentru rochia miresei şi costumul mirelui peste 1000 de euro, iar pentru limuzină şi decoraţii peste 500 de euro. Fundalul sonor şi atmosfera i-au costat alți 1000 de euro, iar pozele şi CD-ul cu amintirile acelei zile, peste 700 de euro.

În ce o privește, Natalia spune că tendinţa de a investi foarte mult în nuntă este una justificată: „Probabil, generaţia noastră nu şi-ar imagina o altfel de nuntă. Lumea este într-o continuă evoluţie şi asta influenţează inclusiv deciziile privind felul în care îşi va celebra ziua nunţii cuplul şi care vor fi sacrificiile financiare.”

Ea crede că o eventuală comparație cu tradițiile modeste din trecut este irelevantă. „Cred că nu trebuie să punem problemă că nunţile moderne sunt costisitoare. Cu siguranţă, dacă acum 30 de ani părinţii noştri ar fi avut posibilităţile pe care le avem noi astăzi, ar fi luat aceeaşi decizie. Nunta este visul fiecărei generaţii, doar că ea este celebrată diferit, chiar dacă la bază rămân aceleaşi tradiţii moştenite de la străbuneii noştri”, adaugă Natalia.

„Majoritatea mireselor nu percep ideea de naturaleţe”

Pe de altă parte, există o serie de critici chiar în rândul acestei generații. Aceștia nu subscriu trendurilor luxoase și reinterpretării tradițiilor, pe care le consideră artificiale și pline de kitsch. Unii bloggeri mondeni văd noile trenduri ca pe niște mutilări ale tradițiilor originale și cred că la originea fenomenului se află un anumit complex al sărăciei, în care oamenii încearcă să se autodepășească, stimulând și mai mult competiția între rude, prieteni sau cunoștințe.  

Din dorinţa de a se pune în valoare, miresele își aleg rochii masive şi machiaje de scenă, ceea ce criticii nu recomandă. „Vestimentaţia mirilor este un punct aparte în organizarea nunţilor moldoveneşti. Excesele sunt o măsură, iar majoritatea mireselor nu percep ideea de naturaleţe şi diafan. Le-aş sugera să renunţe la rochiile masive şi grele, la strasuri şi machiajul de scenă. Viitorii miri să renunţe la ideea de costum alb, pentru că în Moldova nu există vreun model decent”, spune una din bloggerițele de modă locale.

Nunta ca investiție? Nici pe departe, crede ea. „Dacă ar fi să spun despre investiţiile pe care le fac moldovenii, atunci acestea mă depăşesc: împrumuturi de bani nebuni, cu scopul de a face o nuntă mai tare ca a vecinului, ca să nu te râdă satul…”

„Nunţile tradiţionale moldoveneşti sunt foarte complexe”

Scenariile după care s-au jucat zeci de ani la rând nunţile moldoveneşti, astăzi sunt declarate mai mult a fi prea obositoare şi complexe. Totuși, nu înseamnă că nu este loc pentru elemente noi de inspirație populară: astăzi, o pereche, două sau trei de dansatori profesioniști este un must

„Atmosfera contează foarte mult, inclusiv cea făcută de dansatori, pentru că nunta obţine o tentă tradiţională”, spune Rodica Cheptine, dansatoare în Ansamblul „Veselia”. Ea spune că nunţile în Moldova sunt mai mult un efort decât o plăcere, chiar dacă încep să se modernizeze. 

„Nunţile tradiţionale moldoveneşti sunt foarte complexe şi foarte grele, pentru că au un scenariu bogat şi foarte mulţi invitaţi. De remarcat că moldovenii încep să-şi dea seama că se poate şi mai simplu, şi mai uşor. Din experienţa mea de până acum, am observat că lumea încearcă să mai simplifice din tradiţiile moldoveneşti, iar din cauza unor condiţii economice, unii reduc și din bugetul nunţii, dar rămân creativi şi originali”, povestește Rodica.

Printre noile tendințe a căror prezență este salutată unanim se numără serviciile agențiilor de organizare profesioniste. Acestea sunt agreate atât de majoritatea actorilor care participă la scenariul nunții, cât și de multe cupluri. „Îmi place tendinţa care deja se stabileşte, pentru că apar servicii de organizare a nunţilor profesioniste care au un staf de oameni cărora poţi să le încredinţezi toate responsabilităţile legate de nuntă. Astfel, mirele şi mireasa sunt mai relaxaţi şi nu le rămâne decât să se bucure de sărbătoarea dragostei lor.” 

Despre obiceiul de a investi mulți bani, Rodica crede că este un obicei venit de la Nord, când naşii îşi arătau capacitatea financiară. „Trebuie să ne limităm la lucruri mai simple, dar frumoase şi spirituale. Legătura spirituală dintre naşi şi miri contează mai mult decât cadourile, unele din ele fiind chiar bizare”, încheie ea.

Un sfat și o concluzie: „nunţile sunt obositoare”

Până la urmă, indiferent de bugetul alocat, profesioniștii recomandă viitorilor miri să aibă un organizator bun: „Ca să ridice nunta, să o facă să fie interesantă”, explică Diana Lungu. „Important e să asigure un show, pentru că asta e ceea ce așteaptă lumea la o nuntă; oamenii vor de fiecare dată ceva nou.”
I-am cerut organizatoarei și un sfat profesional: pe ce să nu economisească mirii? „O întrebare bună. Pe muzică, foto și pe decorațiuni. Ele sunt cheia nunții – muzica asigură buna dispoziție a invitaților, iar decorul și fotografiile ramân în memoria tuturor”, adaugă Diana.

Am întrebat-o și pe Natalia dacă nu regretă felul în care și-a serbat nunta și dacă nu crede că ar fi trebuit să schimbe ceva. „Nunta a corespuns aşteptărilor mele şi nu-mi pare rău pentru investiţiile făcute. Asta pentru că şi eu, şi invitaţii s-au simţit bine. Dacă acum ar trebui să iau decizia unde să-mi celebrez nunta, cu ce număr de invitaţi şi ce meniu, atunci aş luat aceeaşi decizie. Doar cu mici excepţii, pentru că într-adevăr, nunta este ceva foarte frumoas, dar şi foarte obositor”, încheie cu un zâmbet Natalia.

Nunta în cifre:
Mașini: mai des limuzine. Cel mai frecvent se cere limuzina retro sau limuzina roz, costul pe oră poate merge de la 70 până la 120 de euro,
Foto și video: cele care includ sesiuni mai originale și neobișnuite variază între 350 și 800 de euro, video între 350 și 700 de euro.
Invitații: sunt în vogă cele handmade. În funcție de autor, prețul variază între 3 și 20 de lei.
Compoziții pe masă: clasice florale sau, mai nou, din pene. Prețul compozițiilor variază între 150 și 250 de lei pentru flori vii și între 150 și 300 de lei pentru cele din pene.
Muzică: se solicită cel mai des orchestra, aceasta costă de la 600 la 2000 de euro. Un DJ „costă” între 200 și 300 de euro, iar un prezentator – de la 200 până la 500 de euro.

Distribuie articolul: