„Da”-ul răspicat este pentru unii dintre noi un obicei, însă pentru mulți alții reprezintă o dependență. Aceea de a face pe plac tuturor, de a se lasă pe ultimul loc, de a renunta la sine.

Cu toții am avut cel puțin o relație de care nu suntem mândri, în care am învățat mai mult decât am reușit și în urmă căreia am rămas cu gustul amar și concluzia de care nu mai vrem să ne dezlipim: nu mă mai las folosit/prostit vreodată!

Gândul e mai ușor decât fapta, dar dacă ești serios în privința lui, o să atragă situații în care ai șansă să-ti exersezi această hotărâre. Dacă nu știi cum să începi, iată ce poți avea în vedere:

Încrede-te în fapte, și nu cuvinte

Dacă eșți obișnuit să faci pe plac tuturor și să lași de la tine, nici nu o să-ți dai seama dacă cineva te manipulează sau te folosește. Pentru ține, așa funcționează relațiile și asta e modul tău de a fi implicat. Cum altfel să-și dea seama omul că-l iubești, dacă nu faci o oferta mică de 2+1 gratis la sacrificii?

În cazul asta, pune-ți încrederea în fapte concrete.

Nu romanța relația și nici suferință ta, că și cum sacrificul de sine te face un om mai bun și de asta ar trebui să fie reciproc. Nu. Lasă declarațiile de dragoste pe seama romanelor sau comediilor romantice, și când vine vorba de viață ta, concentrează-te pe acțiune.

Scuzele nu sunt mai puternice ca tiparele

Dacă te găsești mereu în aceeași situație nefericită, de care te-ai și săturat să mai vorbești, darămite să o mai înfrunți, de ce alegi să pui mai mult preț pe scuzele care vin cu ea decât pe succesiunea sau exactitatea cu care se repetă?

Nu te îndrăgosti de potențial

Nu datorezi nimănui timpul, efortul, implicarea ta cu scopul de a-l desăvârsi, schimba, aduce la nivelul dorit sau meritat de tine.

Ascultă-ți instinctul, fii sigură că vezi toate semnalele de alarmă, oricât de mici și inofesive par la început, și nu-ți cobori standardele pentru o idee despre omul de lângă tine, idee ce poate locui exclusiv în mintea ta.

Pune limite

Și această activitate străină de tine o să aibă nevoie de ceva exercițiu până să fie parte din rutină, dar rezultatul final merită din plin.

Nu trebuie să marinezi în propria idee de superputere, de factotum, pentru că apoi să ajungi să te simți prost pentru că te-ai dat peste cap pentru cine nu merită și să te simți folosit. Și dacă vrei să ajuți pe cineva, e perfect normal să pui limite și să spui că poți face asta numai în ziua x, pentru 3 ore, 3 zile și tot așa.

E sănătos, normal și binevenit. Încearcă din când în când!

Sursa: andreearaicu.ro

 

Distribuie articolul: