V-ați pus vreodată întrebarea de ce ouăle se păstrează în frigider? Un blogger din Rusia a spulberat acest obicei și a argumentat de ce nu ar trebui să le păstrăm la rece.

Dacă ești ucrainean sau provii din oricare altă țară post-sovietică, probabil păstrezi ouăle în frigider.

Ce ar fi dacă îți spun că în majoritatea țărilor din Europa nu există un asemenea obicei?

Să știi că, în țările din Europa, ouăle sunt păstrate pe raft sau pe masă de la bucătărie, la temperatura camerei.

De ce? Specialiștii europeni spun că la schimbările bruște ale temperaturei (de exemplu, atunci când le scoateți din frigider) coaja ouălor își pierde din proprietăți, iar în rezultat adună o mulțime de bacterii.

Coaja de la ou este, de fapt, semipermeabilă, de aceea bacteriile adunate în exterior, pătrund ușor în interiorul oului.

Temperatura perfectă pentru păstrarea ouălor este de la 19 până la 21 de grade Celsius, pe timp de iarnă și de la 21-23 de grade Celsiuc, pe timp de vară.

De ce totuși continuăm să păstrăm ouăle în frigider? Cauza provine din timpul sovietic. Obiceiul de a păstra ouăle în frigider a fost insuflată pentru că, în a cele timpuri, producția industrială a alimentelor se afla la sute de kilometri de magazinele care vând produse.

Poți păstra ouăle la temperatura camerei până la 7-10 zile, iar în frigider până la 30-45 de zile.

Rezultă că o zi de păstrare a ouălor la temperatura camerei este echivalentă cu o săptămână, în frigider.

Acum înțelegeți motivul pentru care ouăle se păstreau la rece? Acele ouă care sunt cumpărate din magazin, pot avea mai mult de trei săptămâni.

Nu e grav dacă păstrezi ouăle în frigider, însă dacă îți dorești să obții un beneficiu de la oul consumat și să eviți bacteriile dăunătoare, păstrează-le la temperatura de cameră.

Încă ceva. Nu spăla ouăle!

Spălându-le, nu faci altceva decât să crești risul de contaminare a bacteriilor, cum ar fi Salmonella. Iată de ce în marketurile din Uniunea Europeană este interzisă spălarea ouălor.

Adevărul e că pe suprafața coajei de ou există un strat protector, care apără plodul de bacteriile periculoase. Atunci când speli ouăle, efectiv scoți acest strat.

Și pe final. Evită consumul de ouă crude, dacă nu știți de unde sunt procurate și ce termen de valabilitate au.

 

Distribuie articolul: