Ne-am obișnuit să credem că cea mai bună parte din fructul de avocado este pulpa sa moale și grasă, însă nu este nici pe departe așa. Nici prin cap să ne treacă de faptul că peste 70% din aminoacizi se află în sâmbure, care nu trebuie aruncat nicidecum la coșul de gunoi.

foto: en.wikipedia.org

foto: en.wikipedia.org

Sâmburele de avocado te poate ajuta să scapi de multe probleme de sănătate: să-ți tratezi pielea de diferite afecțiuni și să scapi de durerea de mușchi și încheieturi.

Pe lângă impresionanta cantitate de antioxidanți, în sâmbure se mai conțin și foarte multe fibre solubile, extrem de folositoare pentru organism.

Minunea sâmburelui este că poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare și la normalizarea nivelului de colesterol și trigliceride la nivelul arterelor inimii. Pe lângă asta, ajută la întărirea organismului după afecțiuni provocate de micoză și paraziți.

Cercetătorii afirmă că sâmburele de avocado ajută oamenii să slăbească, întrucât în interior se găsesc componentele necesare arderii grăsimilor din pulpa fructului. Fibrele pe care le conține acest sâmbure ajută foarte bine la normalizarea digestiei și la prevenirea senzației de foame.

În afară de aceste calități impresionante, sâmburele de avocado este foarte bun pentru tratarea diareei, pentru sporirea libidoului (este un afrodiziac natural), pentru calmarea oboselii din organism, a durerilor musculare, a tumorilor (grație conținutului de flavanoide), pentru prevenirea epilepsiei, tratamentul acneei, normalizarea funcțiilor glandei tiroide și pentru efectul de întinerire a pielii, întrucât stimulează producția de colagen. Medicii mai afirmă că sâmburele de avocado este un medicament natural pentru tratarea astmei.

Dezavantajul sâmburelui este gustul său amar.

Pentru consumul acestuia, este necesar să-i îndepărtezi pielița superioară și să mărunțești bine miezul. Acest miez se va prăji pe o tavă la foc mic, până la obținerea unei nuanțe aurii-roșiatice.

O altă metodă de utilizare este mărunțirea cu râșnița și crearea unei infuzii cu apă clocotită, pentru 10 minute. Fiertura trebuie răcită și consumată pe parcursul întregii zile.

Altfel, sâmburele de avocado mărunțit se poate adăuga în salate, orez, paste, friptură și alte bucate.

foto: commons.wikimedia.org

foto: commons.wikimedia.org

Sâmburele de avocado poate fi folosit și pentru proceduri externe. Este necesar să mărunțești foarte bine un sâmbure și să-l lași să stea în spirt pe parcursul unei săptămâni. Soluția se va folosi pentru masarea mușchilor și a încheieturilor care dor. În caz că suferi de migrenă, trebuie să masezi ușor tâmplele.

Sâmburele poate fi mărunțit bine și amestecat cu apă fierbinte pentru obținerea unei paste. Această cremă este eficientă în tratarea acneei și a furunculelor, pentru că regenerează pielea. Pentru un efect cuvenit, trebuie să aplici puțină pastă pe un tifon și să lași tifonul pe regiunea afectată a pielii pentru 5-10 minute. Procedura se va repeta în fiecare zi, până la obținerea efectului așteptat.

Amestecat cu ulei de ricin, sâmburele bine mărunțit de avocado se va lăsa să stea timp de o zi, folosind mai apoi acel ulei pentru măști ale părului. O asemenea mască poate conferi părului strălucire și îi poate trata căderea. Se va masa bine și pielea capului, lăsând masca să acționeze pentru o oră. Ulterior, părul se va spăla cu șampon și apă caldă. Masca nu se recomandă pentru părul gras.

Sâmburele mărunțit poate servi și în calitate de substanță abrazivă. Pentru a obține un peeling home-made, amestecă masa bine mărunțită cu ulei de măsline, migdale sau alt ulei natural. Sâmburele de avocado îți va tonifica pielea și o va deposeda de celulele moarte.

Oricât ar părea de straniu, dar amestecul din praf de sâmbure cu făină de grâu și cașcaval te poate ajuta să scapi de șoareci și șobolani.

foto: 5dollardinners.com

foto: 5dollardinners.com

Sursa: Econet

Distribuie articolul: