Reprezentanții comunității romilor vor ca procesul educațional să fie reluat în școli. Aceștia declară că educația online îi defavorizează pe copiii romi, mulți dintre care nu au acces la echipamentele necesare și la internet, menționează AGORA.

„Majoritatea copiilor de etnie romă locuiesc într-un mediu needucogen. Într-o locuință de 10 metri pătrați, locuiesc câte 10-20 de persoane. Ce proces educațional poate să se petreacă în aceste condiții?”, a declarat Ion Duminică, membru al Coaliției Vocea Romilor.

Membrii comunității romilor spun că educația online discriminează copiii și îi împarte în bogați și săraci. 

„Educația online nu este un proces benefic pentru copii, educația online diminuează viitorul copiilor. Acești copii din start devin ca și părinții lor – zilieri. Ei o să termine aceste studii gimnaziale doar cu certificat de audiență, pentru că ei nu au avut posibilitatea să acceseze acest proces de educație online”, a mai spus Ion Duminică.

Reprezentanții comunității romilor declară că elevii romi au nevoie să revină la școală cât mai curând posibil. 

„Începând cu săptămâna viitoare, să se reînceapă procesul de educație în condiții normale. Dacă se ia decizia să fie restricționat accesul la școală, atunci să fie prelungită vacanța și orele să fie recuperate într-o perioadă următoare, dar educația online să nu mai fie impusă pentru că este un proces formal”, a declarat reprezentantul Coaliției Vocea Romilor.

Anterior, mai mulți părinți au protestat pentru a cere renunțarea la studiile online și revenirea copiilor la școală.

Amintim că, din 1 martie, instituțiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior își desfășoară procesul de studii în regim online.

Sursa: AGORA.md