Luni, 7 februarie, la ora 19.00, vă invităm la lansarea online a volumului Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe (poeme alese), de Adela Greceanu, apărut la Editura Cartier, în Cartier de colecție, volumul nr.32. La lansare vor participa: Adela Greceanu, Svetlana Cârstean și Claudiu Komartin.

„Adela Greceanu readuce poeziei ceea ce părea că începe să se piardă. În versurile ei revin luminozitatea, blîndețea, bunătatea, răbdarea („fără așteptare”), înțelegerea („drept în inimă”), seninătatea, seriozitatea ca semne ale forței, într-o vreme în care cei mai mulți poeți/ cele mai multe poete merg în direcția opusă, a exhibărilor brutale. Personajele ei, Provinciala, Domnișoara Cvasi, Adila, sînt, în ciuda aparențelor (pe care autoarea le construiește cu obstinație prin acel procedeu retoric numit antifrază și al cărui maestru, în poezia de la noi, rămîne Mircea Ivănescu), misterioase și puternice. Poate să adăugăm faptul că supratema literaturii Adelei Greceanu este dragostea. De fapt, pentru ca poezia ei să existe, are nevoie de un celălalt căruia să i se adreseze, la care să se raporteze ca la un altul cînd opus, cînd asemănător. Cu o imagine a Adelei Greceanu, poezia e asemenea vitraliilor care se văd mai bine cînd trece lumina prin ele. Lumina inteligenței, a empatiei.”

Adunate la un loc, cărțile Adelei Greceanu se leagă într-un story poetic coerent, singular în peisajul poeziei actuale.” (Simona Popescu)

ADELA GRECEANU (născută în 1975, la Sibiu) este scriitoare şi jurnalistă la Radio România Cultural. A debutat în 1993 în revista Euphorion, cu un grupaj de poeme prezentate de Iustin Panța. Prima carte de poezie, Titlul volumului meu, care mă preocupă atît de mult…, Editura Eminescu, îi apare în 1997. Primește pentru ea Marele Premiu „Cristian Popescu” şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Sibiu. Marin Mincu include cîteva poeme din acest volum în antologia critică Poezia română actuală. De la Adela Greceanu la Leonid Dimov, Editura Pontica, 1998. Au urmat volumele de poezie Domnişoara Cvasi, Editura Vinea, 2001, Înţelegerea drept în inimă, Editura Paralela 45, 2004, Și cuvintele sînt o provincie, Cartea Românească, 2014, volum pentru care a primit premiul pentru poezie al revistei Observator cultural și mențiunea specială pentru „Cea mai bună carte a anului” la Gala Industriei de Carte din România.

În 2008 a publicat romanul Mireasa cu şosete roşii, la Editura Polirom, tradus în limba maghiară. În 2018 a publicat Povestea lui Vasile Alecsandri, Editura Muzeelor Literare, Iași, în colecția „Scriitori de poveste”, un proiect FILIT.

A scris texte de proză pentru volumele colective: Cartea cu bunici, Editura Humanitas, 2007, Prima mea dezamăgire în dragoste, Editura Art, 2009, Prima mea călătorie în străinătate, Editura Art, 2010, Prima mea carte, Editura Art, 2011, Prima dată, Editura Art, 2013,

Dublă expunere, Editura Trei, 2014, 16 prozatori de azi.lit, Editura Humanitas, 2018. Este prezentă în volumul Un secol de poezie română scrisă de femei, volumul I, Editura Cartier, 2019. A participat la scrierea celui mai rapid roman din lume, Moș Crăciun & Co., Editura Art, 2012. În 2018 a cîștigat, cu povestirea Dar dacă, prima ediție a Le Prix Boccace (Premiul Boccaccio) acordat unei povestiri românești de asociația franceză „Tu connais la nouvelle?”. A participat la numeroase festivaluri literare şi a susţinut lecturi în România şi în străinătate, iar fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, suedeză, neerlandeză, franceză, spaniolă, catalană, greacă, maghiară, italiană, turcă, slovenă, sîrbă, croată, poloneză.

Realizează, împreună cu Matei Martin, emisiunea „Timpul prezent”, difuzată în fiecare seară la Radio România Cultural.

Distribuie articolul: