Parlamentul din Noua Zeelandă a adoptat un proiect de lege care prevede trei zile de concediu plătit pentru cuplurile care au suferit un avort spontan, indiferent de etapa sarcinii. Ambii membri ai familiei pot beneficia de astfel de concediu. 

Inițiativa aparține unei reprezentante a Partidului Laburist din Noua Zeelandă, Ginny Andersen. Noua Zeelandă este prima țară care a adoptat o astfel de lege, a spus ea. Diferența fundamentală cu alte reglementări similare este că ambii parteneri pot profita de acest concediu, indiferent de vârsta gestațională la care a avut loc avortul.

„Această pierdere necesită timp pentru a-ți reveni fizic și mental. Odată cu adoptarea proiectului de lege, femeile vor avea încredere că pot lua concediu dacă simt că este necesar. Nu vor trebui să suporte și să continue să lucreze atunci când au nevoie de timp pentru a depăși durerea fizică sau psihologică”, a spus Andersen.

Noua Zeelandă avea deja o lege care permite femeilor să-și ia concediu în caz de avort spontan, dar numai după cinci luni de sarcină. Conform statisticilor, fiecare a șasea sarcină, adică 15-20%, se finalizează cu avort spontan. Mai mult de 95% din cazurile de pierdere a unui copil apar în primele 12-14 săptămâni.

Sursă: glamour.ru