Se pare că ceea ce acum câţiva ani părea doar un scenariu din filmul lui Steven Spielberg „Minority report”, devine încet-încet realitate, scrie the Daily Beast.  O echipă de savanţi de la Universitatea Berkeley din California, SUA, în frunte cu Robert Knight, au făcut recent o serie de experimente cu ajutorul cărora aceştia doresc sa descifreze activitatea creierului  şi să citească gândurile oamenilor. Ei au realizat un program pentru calculator care ar putea decoda undele cerebrale şi le-ar reda sub formă de cuvinte. 

Cu jumătate de an înainte de aceasta, o altă echipă de cercetători de la aceeași universitate au experimentat cu transpunerea gândurilor și a experiențelor vizuale în imagini. Aceștia au folosit filmele de la Hollywood pentru a testa exactitatea reproducerii gândurilor.

Folosirea metodei de verbalizare a gândurilor ar avea o serie de avantaje în medicină şi nu numai: o persoană paralizată ar pute „vorbi”, doctorii ar putea accesa mintea unei persoane aflate în comă, sau pur şi simplu oamenii ar putea să îşi vizioneze în reluare visele.

Însă principalul dezavantaj ar consta în accesul prea uşor la informaţia din creierul omului. 
Deşi deocamdată tehnologiile de decodare a activităţii creierului sunt relativ primitive, savanţii susţin că aceste experimente oferă răspunsuri ce în viitor ar putea folosi la dezlegarea secretelor memoriei şi a conştiinţei umane.

Distribuie articolul: