Ai poliţă medicală obligatorie dar nu ştii exact ce să faci cu ea? Noi vom încerca să te ajutăm mai ales că de acum încolo vei avea noi servicii medicale gratuite de care trebuie să ştii. Pe lîngă faptul că medicina primară este gratuită şi faptul că ai posibilitatea de aţi alege medicul de familie şi a beneficia de anumite servicii medicale gratuite (chiar dacă e mai greu de crezut în asta), astăzi numărul lor s-a mărit.

COMPANIA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI ÎN MEDICINĂ anunţă deţinătorii poliţelor de asigurare medicală obligatorie că vor avea acces la încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare noi. Aceasta după ce modificările din document vor fi publicate în Monitorul Oficial a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală modificat. 

Potrivit ajustărilor, medicul de familie va avea dreptul să prescrie bilet de trimitere pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă. Este vorba despre: determinarea hemoglobinei glicozilate; determinarea colesterolului (a-colesterol, b-colesterol, colesterol liber); determinarea anticorpilor la hepatitele cronice; determinarea PSA (antigenul specific prostatei); determinarea hormonilor glandei tiroide (T3, T4 şi TSH); cercetări citologice după investigaţii endoscopice; investigaţii ecografice (ecografia ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, vezicii urinare, ovarelor, prostatei, glandei tiroide, glandei mamare, osteodensitometria); ecografie cardiacă; mamografia; urografia; renografia; scintigrafia glandei tiroide; scintigrafia ficatului; investigaţii endoscopice de diagnostic (esofagogastroduodenofibroscopia, bronhoscopia, rectoscopia, colonoscopia). Anterior dreptul de prescriere a biletului de trimitere pentru investigaţii de înaltă performanţă îl avea doar medicul specialist de profil.

De asemenea, ajustarea Programului unic prevede ca 70 de investigaţii pentru pacienţii din ambulatoriu să fie transferate din lista serviciilor medicale de înaltă performanţă în lista investigaţiilor paraclinice (analize de laborator) efectuate la trimiterea medicului de familie şi medicului specialist de profil.
Modificarea vine în contextul nevoii de servicii medicale a populaţiei în teritoriu, susţinută prin dotarea instituţiilor medico-sanitare primare cu tehnologii moderne de diagnosticare din fondurile Guvernului.​

Distribuie articolul: