Nina Tihon, este medic ginecolog-obstretician. De 12 ani are propriul cabinet ginecologic, în Orhei. Ea consideră că cea mai mare problemă a unui cuplu este infertilitatea, de aceea, depune eforturi să-i ajute pe tineri să poată avea copii. S-a concediat și și-a deschis afacerea proprie

Nina Tihon şi-a început activitatea în domeniul medical acum 37 de ani. La început a lucrat ca asistentă medicală, apoi moașă. Iar mulți ani a fost ginecolog – obstretician la spitalul raional din Orhei. Acum 12 ani, în urma unui conflict, a decis să se concedieze. „Au fost făcute schimbări în secţia de ginecologie – o nouă conducere, noi reforme. Medicii dintr-o secţie erau transferaţi în alta, li s-au schimbat funcţiile. Eu am fost pusă în situaţia când atribuţiile mele de servciu erau foarte largi. Nu zic că aş fi dorit să acţionez cum îmi trăsnea prin cap, dar nu aveam acea libertate de acţiune, nu-mi puteam valorifica tot potenţialul meu”.

Soţul, Mihail, a fost cel care venit cu ideea să deshidă un cabinet particular. „Eram cu moralul la pământ, el, însă, a decis că trebuie să am propriul meu cabinet unde să dau consultaţii, nu pentru că ar fi fost un venit în plus, ci pentru că eu trebuia să profesez mai departe medicina”, susţine Nina Tihon

„Birocraţia moldovenească îţi poate îngropa orice avânt”

Acum 12 ani, ideea deschiderii unui cabinet ginecologic particular, în Orhei, suna utopic, spune Nina Tihon. La început i-a fost frică: „nu pot să spun că nu eram sigură pe mine, dar înţelegeam că s-ar putea să nu am pacienţi, doar sunt medici ginecologi la spital, mai avem şi o clinică particulară în oraş. În plus, este o răspundere enormă, deja nu mai lucrezi în colectiv, eşti pe cont propriu şi pentru fiecare greşeală răspunzi tu singură.”

De toate pregătirile, de documentaţie, a avut grijă soţul Ninei. Ea susține că la noi în ţară legile acţionează împotriva omului, birocraţia moldovenească îţi poate îngropa orice avânt. „Din start ne-am dorit ca acest cabinet particular să fie acasă, legea de atunci interzicea acest lucru. Ei bine, am găsit un loc pe teritoriul spitalului, acolo era suficient spaţiu pentru două camere – sala de consultaţii şi laboratorul. După șase ani de activitate, a fost elaborată o altă lege, care deja interzicea amplasarea particularilor pe teritoriul spitalului şi am fost nevoiţi să căutăm alt loc.”

„Nu mă consider o mare afaceristă, ci mai degrabă o femeie norocoasă”

Chiar dacă are propriul cabinet, care îi aduce şi venituri financiare, Nina Tihon nu se consideră o femeie de afaceri. „ Nu neg faptul că femeile plătesc pentru consultaţii sau analize, doar că nu am nici venituri extraordinare – îmi trebuie bani să întreţin acest cabinet, sunt o grămadă de plăţi care trebuiesc efectuate, trebuie bani şi pentru instrumente, de aceasta nu mă consider o mare afaceristă, ci mai degrabă o femeie norocoasă, căreia lucrul îi aduce împlinire sufletească”.

Mentalitatea bărbaţilor de la noi este nedreaptă

Ca medic ginecoloc acordă o atenție deosebită tratării infertilității. După cum ne spune Nina Tihon, pentru tratarea acesteia este nevoie de multă răbdare nu doar din partea femeii, ci și a bărbatului. „La consultație neapărat trebuie să vină cuplul, nu femeia singură.

Barbaţii noștri au înrădăcinată în mentalitate ideea că dacă un cuplu nu poate avea copii, atunci de vină e femeia. Au fost cazuri când la consultații au venit ambii, le-am spus ca este nevoie de analize, de examinari și soțul sau iubitul a lasat totul baltă, explicând că nu are timp pentru așa ceva.” Nina Tihon spune că din zece cupluri care au apelat la ajutorul ei, trei-patru s-au vindecat de infertilitate. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare, dacă barbaţii noștri ar fi altfel, susține doctorița.

Distribuie articolul: