Atâta modestie și cumsecădenie rar întâlnești în zilele noastre. Nicu Mâță este tânărul care, prin pasiunile sale și felul de-a fi, pare să fi greșit epoca în care s-a născut, ori mai rar vei întâlni astăzi bărbați care să-și scoată căciula atunci când te salută. Nu voi etala multele sale premii pe la concursile de folclor din tot arealul românesc, ci vă voi povesti de spre Nicu prin contrastul modernului cu tradiția – interpretul de muzică populară este înnebunit după papioane!

Patria lui este una – folclorul românesc

A absolvit Conservatorul din Chișinău, masterul în Istoria artei şi filosofia culturii la Universitatea din Bucureşti, a prins deja rădăcini acolo, este tot mai solicitat la televiziuni și concerte, iar de Moldova îl leagă dorul de casa părintească și primele amintiri și emoții din scena mare. “Debutul meu pe o scenă profesionistă a avut loc în 2005, la prima ediție a Festivalul “Nicolae Sulac”. Ulterior am devenit și câștigător al marelui premiu. Pregătindu-mă pentru acest concurs, vă mărturisesc că m-am îndrăgostit iremediabil de muzica lui Nicolae Sulac. La acest festival am simțit pentru prima oară ce înseamnă emoția cu adevărat, am simțit cum se unește cerul cu scena”, declară Nicu. “Acum, dacă ar fi să mă întorc din nou la Chișinău, ar însemna să o iau iarăși de la capăt și e greu. Revin acasă cu sufletul însetat de frumos și de dor, ori de câte ori am posibilitatea”.

 Nicu Mâță

“Muzica populară rămâne o muzică identitară”

“Este muzica ce ne leagă și reprezintă, spune artistul. Depinde foarte mult de felul în care și-au educat oamenii gustul pentru muzică și cât de deschiși sunt pentru acest gen artistic. Atâta timp cât mai avem nunți tradiționale, cumetrii și evenimente ritualice, comunitățile mai sunt ancorate în spiritul unor tradiții”. Nicu își amintește cu mare drag de bunica maternă, care avea o voce caldă și cânta în corul bisericii, dar și de dragostea cu care se asculta folclor în casa lui părintească din Năvîrveț, Fălești. Părinților le datorează respectul și aplecarea deosebită pe care o are pentru muzica populară.

 În concerte și evoluări

“Totuși, artiștii de muzică populară sunt, parcă, mai uniți”

În 2012, după ce a luat marele premiu la Festivalul “Ponoare, Ponoare”, a mai primit un cadou: invitația de la interpreții români Niculina Stoican și Petrică Mâțu Stoian de a înregistra câte o melodie care va fi inclusă pe următoarele lor albume. “Un alt dar l-am primit tot în 2012: legenda cântecului românesc, doamna Sofia Vicoveanca, m-a invitat, împreună cu câteva colege să-i fiu alături în cadrul emisiunii “Cântec și poveste” de pe TVR 3, iar apoi am avut un duet la emisiunea “O dată-n viață” de la Televiziunea Română. Mă bucură faptul că artiștii consacrați întorc fața și către cei care sunt la început de drum, este foarte plăcut”, a recunoscut Nicu.

 Alături de nume notorii

“Hărnicia am deprins-o de la părinți – nu mă tem de muncă”

Nicu își creează încet, dar sigur, propriul stil, un repertoriu al său și speră să finalizeze lucrul la primul său album cu Orchestra Lăutarii, început acum doi ani. În tot ce face, își dorește cu desăvârșire să fructifice procesul evoluției muzicale folclorice de pe arealul românesc. “Consider că fiecare generație are cântecele și creatorii ei, însă melodiile de altădată au devenit ceva clasic și sunt greu de înlocuit. Mai ales că generațiile de interpreți de dinaintea noastră au ajuns la un nivel muzical-artistic greu de depășit. Uneori ai impresia că tot ce e mai frumos deja s-a cântat”.

 Nicu Mâță

“Aș cânta folclor la papion, mai ales romanțe”

De când a ajuns la București s-a îndrăgostit de papioane. Acum i-s atât de dragi, că ar cânta și folclor la papion, mai ales romanțele, care îi sunt foarte dragi. “Am avut ocazia, întâplător, la un eveniment să port papion. De atunci îl îmbrac cu orice ocazie, la orice ținută și am deja peste zece în colecția mea. Bineînțeles că nu renunț la costumul scenic, popular, originar din Bucovina. Poate cu timpul voi adopta și eu pantalonii și pantofii albi, însă nu totalmente în detrimentul ițarilor și al cizmelor”, ne-a mai declarat artistul.

Nicu Mâță

 “Nunțile sunt aceleași, și totuși, diferă

„De când sunt stabilit la București am fost deja invitat pe la petreceri de tot felul. Desigur mai des am ocazia să cânt pe la nunți în zona Moldovei, dar am fost și prin București sau Transilvania, unde m-am străduit să-mi ajustez nițel și repertoriul. Atmosfera parca e mai frumoasă la nunțile din Basarabia, peste Prut e mai simplu, mai lejer. În schimb în România nimeni nu-și permite să vină la o nuntă cu discul, toți cântă live și cu orchestra, iar acest lucru îmi place enorm”.

 Nicu Mâță

Crede în prieteni și într-o dragoste mare

Dacă nu era interpret, se făcea istoric, studia dreptul sau jurnalismul. Nicu este un cititor pasionat de literatură istorică sau juridică, și în fiecare dimineață face un tur prin România și Basarabia grație revistei presei. Prietenii îi sunt tovarăși de cântec, iar cei care nu practică muzica, au îndrăgit folclorul tot grație lui. “Majoritatea prietenilor îmi sunt colegi de cântec. Ăsta bineînțeles că e un avantaj, suntem o gașcă de prieteni, ne spunem bucuriile și dezamăgirile, ne susținem și ajutăm. Sper ca acestă prietenie să fie cât mai durabilă și adevărată”. Mai speră interpretul să găsească și mândra despre care cântă, însă toate la vremea lor.

Foto/Colaj: PentruEa, arhiva personală

Mulțumim pentru Papioane Alinei Popov

 Papioane