De ziua sa de naștere, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a dobândit un nou titlu. De ieri, când a împlinit 64 de ani, maestrul este „noul Ambasador cultural al Iașiului”.

„Nicolae Botgros a cucerit spaţiul românesc timp de 25 de ani. Este figura cea mai reprezentativă în domeniul culturii în tot spaţiul românesc, fiindcă aşa se întâmplă că Republica Moldova se identifică prin mari talente”, a declarat șefa Direcției de arte profesioniste din cadrul Ministerului Culturii, Aliona Strâmbeanu.

Ziua de naștere a celui mai mare lăutar al țării s-a lăsat cu mai multe surprize. Maestrul a primit în dar arborele genealogic de la fiul său, Corneliu Botgros.

arbore genealogic cornel botgros

O supriză dulce, mai exact un tort în formă de vioară, a venit de la colegii de breaslă, aflăm de la interpreta de muzică populară, Doina Arsene Grigoraș. Până și inscripția „La mulți ani, maestre, Nicolae Botgros” a fost scrisă cu ciocolată.

16195308_1387741317943738_4366065800533504097_n

Dirijorul orchestrei „Lăutarii” nu se desparte de vioară de la vârsta de 7 ani.

„Pe la șapte ani, tata mi-a pus vioara în mană și mi-a dat primele lecții. Zilnic studiam, și eu, și frații mei, partituri de Mozart, Strauss, muzica de cafe-concert, dar și muzica țărănească, pe care tata o știa din repertoriul românesc interbelic pe care-l cântase și el, și care circula pe la sate, la bătrâni rapsozi și lăutari. Și acum am lada tatei, plină cu note, mi-a rămas ca zestre, e neprețuită”, povestea el într-un interviu.

Amintim că, ieri, cel mai cunoscut lăutar al Moldovei a împlinit 64 de ani. Vioara lui a ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Australia și Noua Zeelandă. Nicolae Botgros deține titlul de Artist al Poporului și Cavaler al Ordinului Republicii.

Citește și: Școala în care a învățat Nicolae Botgros a fost numită în numele maestrului