Perfecționistă, exigentă cu sine însăşi și cu lumea din jur, Nelly Cozaru este actrița, regizoarea şi profesoara care transformă orice responsabilitate în plăcere. Adoră provocările și își mai dorește una. După controversatul spectacol ,,Monoloagele Vaginului”, Nelly propune publicului o nouă istorie tulburătoare: ,,Dragă doamnă profesoară…”, după piesa Ludmilei Razumovskaia ,,Dorogaia Elena Sergheevna”.

De ce piesa ,,Dragă doamnă profesoară”?

Este un text cunoscut în lumea largă, montat în Europa, Statele Unite, de nenumărate ori în România şi bineînţeles în Rusia. Montarea noastră reprezintă o premieră absolută pentru Republica Moldova. Cu toate că a fost scris în urmă cu două decenii este actual și astăzi.

Nelly Cozaru

Relația profesor-elev este foarte actuală într-o societate confuză, marcată de dictatura banului, unde atât dascălii cât şi elevii – sunt victimele unui sistem viciat. E o parafrazare a societății noastre, nu găsiți?… Apoi am avut și un motiv personal. Sunt și eu profesoară. Poate nu o dată mi s-a întâmplat, recunosc, să am dispute, controverse cu discipolii mei, unele amuzante, altele dramatice. Nu le voi uita niciodată! Odată mi-am jurat că voi face un spectacol care va avea tema Lupta între genetaţii – etern conflict între părinţi şi copii.

Nelly Cozaru

Cum ați defini mesajul?

Dacă majoritatea copiilor noștri nu vor fi buni, viitorul se anunţă înfiorător pentru ambele generaţiieste mottoul pe care l-am pus la baza spectacolului, lansând un apel: ,,Haideți să înlăturăm acest zid al necomunicării care a crescut între generaţii! Haideţi să ne ascultăm, dar şi să ne auzim. Noi, maturii, să ne întrebăm ce vor tinerii? Cum să-i ajutăm? Cum să găsim un compromis? Cum să nu-i obligăm să trăiască după idealurile noastre perisabile, dar să-i ajutăm să-şi găsească propriile idealuri”. Mi-am dorit un spectacol care va reflecta această luptă… lupta de idei… de opinii…. lupta dintre principii şi idealuri, ca un impact între două lumi!

Nelly Cozaru

Cu acest spectacol aţi mers în ţară. Cum a fost recepţionat de public?

Am fost la liceul „Alexei Mateevici” de la Căușeni şi am avut un public inteligent. Ne-a impresionat liniștea și atenția cu care a fost urmărit jocul tinerilor actori: Ion Borș, Anatol Guzic, Dumitru Stegărescu, Eugenia Pasat și Mihaela Chiu. Adevărat, că ,,Dragă doamnă profesoară” are o doză de agresivitate, sălbăticie, bestialitate și violență. Una dintre colegele de clasă ajunge să fie violată în ochii profesoarei. Scena uneori seamănă cu un ring scârbos, plin de gunoi – ființele prea sensibile și pudice ar putea să stea cu batistuța la nas, spunând ,,wow”. După spectacol, liceenii s-au apropiat de noi și ne-au întrebat: dar profesoara a murit? Mergeau pe coridoare și auzeam replici din spectacolul urmărit adineauri.

Nelly Cozaru

Sunteți o profesoară severă?

Sunt exigentă. Toată viața am fost exigentă în raport cu mine. Bineînțeles, înaintez pretenții mari și celor din jur, sunt un pic teribilistă, perfecționistă. Cineva care speră să abordeze lucrurile ușor, formal, fără prea multă dăruire și pătrundere, nu are cum intra în grațiile mele. Nu îmi plac lenoșii, în general, se spune, că teatrul și actoria nu sunt pentru oameni lenoși. Mă supără neglijența. Știu că un coleg de la facultate mă cataloghează drept o profesoară “care va vorbi în primul rând despre ștrampi și culoarea șosetelor.” Așa este. Teatrul trebuie să fie neaparat ceva frumos, estetic şi igienic cu orice preț. Nu mă încumet să fac multe lucruri în același timp, ca Napoleon, bunăoară, dar garantez fără falsă modestie, cel pe care îl voi face va fi de calitate.

Nelly Cozaru

Ce învățați de la studenți?

Multe! De la spiritul practic și materialist, la a face lucrurile cu mai multă distanțare, mai mult raționament, cu mai puțin consum emoțional, ca să nu te îneci în emoții. 

Am ajuns la concluzia că cei care se ocupă de teatru sunt în scenă pentru că acolo poți fi sincer, neacoperit, ori, joc există peste tot. În fiecare moment recurgem la mici șmecherii, atitudini pe care le camuflăm ca să atingem un scop. Trebuie să suferi un pic de fanatism, când vii la actorie trebuie să se vadă în tine un grăunte de ceva, pe care să nu-l vedem la altcineva. Este important să nu te vezi înafara acestei ocupații.

Nelly Cozaru

Când vom avea ocazia să vă revedem în scenă?

Următorul spectacol în care voi juca am impresia că va fi la propunerea unui regizor-femeie: poate Luminița Țîcu… ori Olesea Sveclă, sau să joc chiar în propria-mi producție. Deși, e foarte complicat și “îmi scot pălăria!” în fața regizorilor care joacă în propriile lor producții. Recent am urmărit câteva filme realizate de actorul și regizul german, Til Schweigers, nicio secundă nu m-a părăsit gândul despre binomul actor-regizor într-un tot întreg. E curioasă această coabitare… a acestor două meserii diferite, separate, rivale, antagoniste…

Nelly Cozaru

Cum funcţionează această coabitare în cazul lui Nelly Cozaru?

Spectacolul de teatru este un monstru. Regizorul, ca un maestru de ceremonii, conduce cu toată făbricuța, cu tot acel colos, monstru, care se numește spectacol teatral. E o sarcină grea, pentru că se lucrează cu orgolii, cu vanități, cu sentimente, cu emoții, cu stări, cu imprevizibil, cu transformări, contradicții. Trebuie să posezi viziunea generală a lucrurilor, să-i contaminezi pe cei din jur, fie actori, fie tehnicieni cu ideea și mesajul spectacolului, să-l mănuiești pe actor, să nu pierzi legătura cu el, să fii pe aceeaşi undă de transmisie-recepţie.

Nelly Cozaru

În calitate de actor sunt accesate alte centre, alte mecanisme, alte piulițe sunt puse în acțiune. Uneori, ca să dau indicații din sală actorilor, țuști! mă plasez rapid în postura personajului, încerc să îmbrac “haina” lui, mă poziționez de partea actorului și… găsesc soluția sau formularea potrivită.

Mai sunt şi alte domenii pe care v-ar place să le îmbrăţişaţi?

Mi-ar plăcea ca televiziunea sau radio să devină o parte a job-ului, să facă parte din viața mea. Simt destul curaj ca să intru în această nouă albie, necunoscută, care mă îmbie. Am câteva proiecte cărora visez să le dau viață. Mă văd în calitate de prezentatoare – amfitrioană a vre-unei emisiuni televizate.

Nelly Cozaru

Faceți față cu succes tuturor obligațiilor pe care vi le asumați. Cum reușiți?

Reușesc să transform obligațiile în plăcere. De exemplu, gătitul – prepararea bucatelor este o relaxare, un moment de respiro între alte ocupații mai grave. Am avut o perioadă când experimentam mult, la fel ca Parfumierul, eroul lui Patrick Süskind, îmbinam diverse produse pentru a obține o mâncare nouă, delicioasă. Salatele și ciorbele, pe care le ador, sunt preferatele mele, fără de care prânzul tradițional sau masa de sărbătoare vor fi incomplete.

Foto: Ellene Mocrii

Decor: Atelier 304

Coafură și machiaj: Salon Genial, str. Ștefan cel Mare 143

tel: 022 23 26 55
0680 51 251
0602 52 521

Harta

Distribuie articolul: