A revoluţionat scena teatrală şi a regizat unul dintre cele mai controversate spectacole din Republica Moldova „Monoloagele vaginului”. Actrița Nelly Cozaru nu s-a schimbat aproape deloc în cei 20 de ani care i-au marcat cariera teatrală, însă a reușit să-și lase bine amprenta în viața de profil a țării. Ţine la independenţa şi libertatea sa, adoră singurătatea, şi-a educat confortul personal și le insufle zilnic studenților pofta de viață pe care a trăit-o în propria studenție. 

„13 mai, 1985, Moscova, după ce am intrat în posesia diplomelor de absolvire… cu adorații noștri profesori: A.I.Borisov, Ion Ungureanu. Țin în mână o batistă: am plâns non-stop”, recunoaște într-o postare pe contul ei de Facebook Nelly Cozaru.

nelly Cozaru studenta

cozaru studenta

În pozele postate de alți colegi din breasla actriței apar și nume precum Ala menșicov, Valentin Delinschi, Sergiu prodan, Mihai Fusu, Angela Socgircă și alții, pe vremea când jucau primele lor spectacole.

studenti

studenti

De când a devenit profesoară nu mai este exigentă doar cu ea, ci și cu viitoarele generații de actori: „Sunt exigentă. Toată viața am fost exigentă în raport cu mine. Bineînțeles, înaintez pretenții mari și celor din jur, sunt un pic teribilistă, perfecționistă. Cineva care speră să abordeze lucrurile ușor, formal, fără prea multă dăruire și pătrundere, nu are cum intra în grațiile mele. Nu îmi plac lenoșii, în general, se spune, că teatrul și actoria nu sunt pentru oameni lenoși. Mă supără neglijența. Știu că un coleg de la facultate mă cataloghează drept o profesoară “care va vorbi în primul rând despre ștrampi și culoarea șosetelor.” Așa este. Teatrul trebuie să fie neaparat ceva frumos, estetic şi igienic cu orice preț”, a recunoscut actrița într-un interviu acordat revistei PentruEA.md.

Nelly Cozaru

Întrebată ce îi învață în mod special pe discipolii ei, Nelly Cozaru spune: „De la spiritul practic și materialist, la a face lucrurile cu mai multă distanțare, mai mult raționament, cu mai puțin consum emoțional, ca să nu te îneci în emoții. Trebuie să suferi un pic de fanatism, când vii la actorie trebuie să se vadă în tine un grăunte de ceva, pe care să nu-l vedem la altcineva. Este important să nu te vezi înafara acestei ocupații.”

Foto: Arhivă personală, Facebook.com, Ellene Mocrii

Distribuie articolul: