Ca un adevărat economist, Natalia Vozian e calculată și scumpă la cuvinte, dar profundă în analize și concluzii. Ca să înțeleagă cât DOR are, Natalia a vizitat deja, în 2013, zece țări și 20 de orașe – în toate căutând să-i descopere pe moldovenii din diasporă. Ce planuri are Biroul pentru Relații cu Diaspora, dar și în ce domeniu ar investi consultantul în programe economice al acestuia aflați mai jos. Profil
Natalia Vozian, 30 ani

Licențiata în Business Econimics, Univeristatea Novi Hogeschool, Olanda;
Licențiată în Economie, Institutul Internațional de Management, Moldova;
Baltic International Summer School, Letonia;
Școala Traducătorului Profesionist.

Înainte de a-și începe cariera în consultanță, a lucrat pentru diverse companii private, atât din Moldova, cât și din străinătate.
În Guvern din mai 2012
A activat în calitate de Consultant în politici și planificare strategică la Ministerul Economiei în cadrul proiectului Băncii Mondiale “Consolidarea capacităților de management al politicilor publice”
Funcția ocupată la moment: Consultant Național în Programe Economice la Biroul pentru Relații cu Diaspora, angajată din partea Nexus, un proiect finanțat de UE și SDC.

Dialog constructiv, diplomație și argumentare
Nu am avut mari dificultăți atunci când am venit să lucrez în Guvern, în defavoarea mediului privat, mai curând anumite provocări, pe care le-am depășit prin dialog constructiv, diplomație și argumentare. Sunt sigură că acestea sunt soluțiile ieșirii din orice impas sau impediment. La fel, aceste calități m-au ajutat ca acum să pot să mă uit cu mândrie în urmă. Nu sunt succesle mele, dar am contribuit și eu la realizarea lor: Elaborarea și prezentarea Propunerii de politici publice privind normele de administrare corporativă a întreprinderilor cu cotă de stat. Împreună cu instituțiile cu care am stabilit parteneriate valoroase ne propunem să implementăm proiecte și programe economice pentru diasporă și migranți.

 

Am un șef proactiv, dinamic și orientat spre rezultat
De multe ori am zis că plec de la Guvern, dar niciodată serios (zâmbește). Adevărul e că nu mi-am pus drept scop să ajung într-o anumită funcție. Aspirația mea este să devin un bun profesionist, atât de bun încât ei, superiorii mei, nu mă vor putea ignora. Apreciez mult munca și activitatea șefului meu, este una extrem de complexă și responsabilă, totodată cuprinzând foarte multe domenii și priorități. Cuvintele care cel mai bine ar caracteriza activitatea lui Victor Lutenco, ar fi proactivă, dinamică și orientată spre rezultat.

 

DOR a fost un proiect de suflet
Pentru mine și colegii mei, DOR a fost un proiect la care s-a muncit mult, pentru ca acest eveniment să fie realizat la cel mai înalt nivel. Am trăit emoții foarte intense pe tot parcursul taberei. Dar probabil cel mai profund a fost sentimentul de fericire și mândrie pentru că am reușit să aducem 17 copii ai moldovenilor din diasporă și opt din Moldova și să sensibilizăm tinerii cu privire la identitatea lor culturală, să creăm legături emoționale între țara de baștină și reprezentanții diasporei moldovenești.

 

Moldovenii au pentru ce reveni
Probabil cea mai importantă lecție pe care am învățat-o, atât de la străini, cât și de la conaționalii noștri plecați în străinătate, a fost că prin multă muncă, perseverență, exersare, onestitate și responsabilitate poți obține multe în viață. Momentan nu există date despre câți moldoveni se întorc în țară, pentru a se stabili aici, dar BRD lucrează asiduu la promovarea oportunităților existente de a investi în Moldova. În acest sens voi menționa Programul Pare 1+1, cât şi crearea noilor posibilități pentru moldovenii care vor să revină în țară. Astfel prin grupurile de excelență şi prin Forumul Economic al Diasporei, care va fi organizat în 2014, ne propunem să creăm o platformă pentru valorificarea oportunităților de a investi în Moldova.

 

Viitorul națiunii îl constituie generația tânără
Dacă aș avea bani, cred că aș investi în educație. Eu cred că viitorul națiunii îl constituie generația tânără, o generație cu o educație bună, cu abilități bine dezvoltate și o gândire creativă. Poate la moment tinerii se țin pe banii părinților, însă avem exemple pe care merită să le urmăm. S-ar descurca Moldova fără remitențele conaționalilor din diasporă, pentru că atunci ea va fi nevoită să își mobilizeze alte resurse, inclusiv cele interne pentru aceasta, să caute soluții. Mai mult decât atât, euforia fluxului mare de remitențe nu este veșnică, iar factorii de decizie azi și acum trebuie să ajusteze politicile pentru a valorifica remitențele și economiile migranților astfel, încât să pună bazele unei economii sustenabile și independente.

 

Biroul pentru Relații cu Diaspora unește moldovenii
Ne propunem să consolidăm parteneriatele stabilite și să trecem la implementarea proiectelor comune. De asemenea, vom pune un mare accent pe colaborarea și acordarea suportului tututor instituțiilor vizate ca să impelementăm și să promovăm abordarea “mainstremaing migration” la elaborarea politicilor publice.

 

10 țări vizitate și 20 orașe descoperite în 2013
Pasiunile mele sunt lectura și călătoriile. Chiar dacă la începutul anului mi-am spus că o las mai ușor cu plecările în străinătate, bilanțul călătoriilor mele pentru 2013 arată cam așa – 10 țări vizitate și 20 orașe descoperite. Îmi place foarte mult să merg la diverse evenimente culturale: spectacole, concerte, expoziții. (zâmbește) De curând, am descoperit o activitate pe care am îndrăgit-o enorm de mult – art therapy. O mare parte din timpul meu liber îl dedic cauzelor civice, training-urilor și activităților pentru tineri.

 

 

De blogging nu mă despart în curând
Seara târziu, după ce mă întorc de la serviciu, găsesc timp pentru blogging. Bloggingul pentru mine este o activitate de suflet, de relaxare, una la care țin enorm de mult, pe care am îndrăgit-o acum trei ani și de care nu cred că mă voi despărți în curând.

 

Foto: Ellene Mocrii, Arhiva personală, Sergiu Alistar

Distribuie articolul: