Ea este persoana grație căreia, acum un an, în Republica Moldova au urcat în premieră pe un podium de modă, mai multe femei cu dizabilități, personalități speciale și modele de viață. Este economist de formare, însă activitățile de mentorat, comunicarea cu publicul și evenimentele sociale nu îi sunt deloc străine. Nati Vozian ne povestește cum a îndrăznit să schimbe Chișinăul pe București și dacă DARE ne va bucura și în acest an.

Ea este persoana grație căreia, acum un an, în Republica Moldova au urcat în premieră pe un podium de modă, mai multe femei cu dizabilități, personalități speciale și modele de viață. Este economist de formare, însă activitățile de mentorat, comunicarea cu publicul și evenimentele sociale nu îi sunt deloc străine. Nati Vozian ne povestește cum a îndrăznit să schimbe Chișinăul pe București și dacă DARE ne va bucura și în acest an.

Nati, ai dispărut de aproape un an la București. Cum ai decis să pleci, nu regreți?

Cred că aș putea numi această dispariție, mai curând o transformare. Nu este secret, că motivul plecării mele a fost unul personal. Am decis să îmi revizui prioritățile și am ales viața personală. Nu regret deloc această decizie, mai ales că în acest an am realizat multe lucruri frumoase, am avut lecții de viață importante și nu în ultimul rând, am simțit pe propriul destin ce înseamnă să fii parte a diasporei.

Nati Vozian

Să înțelegem a ai lăsat economia, sau te mai „bântuie” domeniul?
Nati VozianEconomia este domeniul meu în care m-a format și mi-am construit viața profesională. Ceea ce fac acum, are foarte multe tangențe cu economie – analiza, cercetare, evaluare, etc. Toate colaborările mele au avut tangențe cu economia. Nu cred ca mă pot lasă de ea definitiv, nici ea de mine. Cifrele vorbesc de la sine – în 4 ani de zile am scris peste 80 de analize doar pentru Bloguvern, 6 concepte socio-economice, 3 analize ex-ante și 1 ex-post.

Se face un an de la marele eveniment social DARE, pe care l-ai organizat. Ai revenit ca să pui la punct a doua ediție?
Am revenit pentru că îndrăznesc să cred că oamenii sfințesc locul, iar pentru mine Moldova înseamnă oameni dragi și scumpi. M-am întâlnit și cu echipa mea, cu care am discutat continuarea DARE Social Fashion Show, le-am cerut opinia și am agreat asupra activităților pe care le pregătim anul acesta. Anul acesta vom avea o continuare frumoasă și practică a ceea ce am realizat anul trecut. Vrem să continuăm ideea de dezvoltare profesională și personală a modelelor de viață.

Nati Vozian

De fapt ce alte aspecte mai deosebite sau ieșite din comun implică un asemenea eveniment?
În primul rând multă muncă, înțelegere și coordonare. Partea care prezintă cea mai mare provocare este de a găsi cea mai bună soluție pentru oameni cu nevoi speciale – și aici mă refer atât la partea logistică, de organizare, comunicare și abilitare. Am realizat în urma primei ediții că avem nevoie de nu doar acțiuni de sensibilizarea a opiniei publice, ci și în acceptarea și schimbarea percepției de sine în rândul persoanelor cu nevoie speciale. De asemenea, Moldova e la o faza incipientă de strângere de fonduri și toți cei care au organizat măcăr un eveniment în viața lor, știu cât de dificilă este această activitate. Îmi pare nespus de rău că legea de 2 procente așa și nu a văzut lumina legislativă, iar începând de anul acesta nici companiile nu mai sunt atât de încurajate, din punct de vedere fiscal, să facă donații.

Nati Vozian

Va avea totuși continuitate proiectul?
Din start proiectul a fost conceput să aibă o durabilitate și continuitate. Și pot să o spun că DARE continuă prin fetele care au participat la eveniment, prin proiectele pe care ele le inițiază, prin exemplul pe care ele le arată celor din jur.

Ții legătura cu fetele, s-a schimbat viața lor după DARE?
Eu cred că însăși participarea la DARE Social Fashion Show a fost o schimbarea îviața modelelor de viață. Deși mi-aș dori să am posibilitate să comunic mai des cu fetele, le urmăresc activitatea cu mare interes. Am o comunicare frumoasa cu Lilia Mândru, cu care ne auzim deseori la telefon și ne ajutăm reciproc, în București. Recent m-am întâlnit cu Elena Gherța și am contribuit la campanie de colectare de fonduri pentru operația, pe care planifică să o realizeze. La fel, am susținut-o atât financiar, cât și moral pe Victoria Boțan când a organizat frumosul eveniment Inspiră, Admiră, Daruiește. Știu că Mariana Țâbuleac în curând va îmbraca straie albe de mireasă și va porni pe un drum nou alături de omul drag…

Nati Vozian

Care e planul pentru ediția a doua, va fi ea diferită?
Cert este că planificăm să organizăm și o a două ediție. Conceptul deja a fost pregătit, iar abordarea este una distinctă prin faptul că ne propunem să avem participanți cu diverse forme de dizabilități, iar abilitarea lor va fi una creativă și spectaculoasă.

De ce totuși au nevoie la modul concret persoanele cu dizabilități pentru a reuși?
Nati VozianSinceră să fiu, au nevoie în primul rând se să accepte, să se iubească și să renunțe la comportamentul de victimă. Cunosc foarte multe persoane cu nevoie speciale, unele cu maladii incurabile, alții cu dizabilități locomotorii . Ei lucrează în domenii financiare, PR, IT și chiar știu pe cineva care este pilot de avion. Mulți din ei reușesc pentru că se consideră oameni normali, muncesc în rând cu ceilalți, călătoresc și se bucură de viața. Cu toate acestea, rolul statului, întregii societăți este extrem de important pentru a crea un mediu de incluziune socială, umană și profesională.

Cum vezi implicarea ta în acțiuni sociale si proiecte civice pe viitor? Vei continua călătorind pe ruta Chișinău-București?
Chiar dacă nu sunt atât de vizibile cum a fost DARE, eu continui să mă implic în acțiuni sociale. La Crăciun, am făcut un pachet mare cu hăinuțe, cărți, dulciuri și bijuterii pentru câteva fetițe dintr-un orfelinat, aflat în apropiere de București. A fost o inițiativă lansată și organizată de designerul vestimentar Ilinca Avram. Acum sunt prinsă într-o activitate de mentorat. Și vreau să îi mulțumesc menteei mele, Nicoleta, pentru provocare lansată. Încerc să le ajut pe fete ca să își realizeze propriile proiecte și să le încurajez să persevereze în viața. Sunt mai mult decât sigură că și în viitorul meu apropiat călătoriile mele nu se vor termina și nu doar pe ruta Chișinau-București.

Și pe plan personal, ai îndrăznit să schimbi ceva?
Da, am îndrăznit în primul rând să schimb în mine multe. Pot să spun să decizia de a pleca la București, s-a copt mult timp, aproape 3 ani. Am învățat în primul rând ce înseamnă doi și nu unul, cum e să faci tochitură moldovenească și cum e să simți că ești acolo unde iubirea trăiește.

Foto: Артур Хидден

Distribuie articolul: