Pentru unii dorința de a duce o viață mai bună, fără lipsuri, i-a făcut ca să plece peste hotare. Pentru alții însă, doar dorința de aventură i-a dus departe de casă. Acesta este și exemplul  Nataliei Tătărescu, originară din orașul Mărculești, care împreună cu soțul și un copil s-a aventurat spre Canada.

„Chiar dacă acasă am avut totul, spiritul aventurist ne-a aruncat în cursa spre Canada”

După ce în 2007 au jucat o nuntă frumoasă, Natalia și soțul ei Alexandru și-au dat seama că banii de la nuntă nu pot să-i investească nici măcar cumpărând un apartament. Alexandru avea o dorință încă din facultate – să meargă în Canada. Atunci când doi oameni se iubesc dorința unuia devine aventură pentru amândoi. Cu toate că din start au avut de ales dintre Australia și Canada, cea din urmă a învins datorită iernii.

Firea pozitivă, optimismul dar și bărbatul de alături care-l avea în spate ca un munte o făcea să creadă că totul va fi bine. Doi ani mai târziu, împreună cu un copil s-au văzut ajunși într-o țară nouă, un apartament gol, bani limitați și o sumedenie de bariere. Migrația, cu toate problemele ei, fiind un examen al rezistenței unei căsnicii, ei l-au trecut cu brio.   

Natalia absolvise Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale și a hotărât să-și preia calea în această sferă. Era tentată de politica pe plan internațional, de drept. A fost acceptată la Universitatea din Montreal într-un program de masterat la drept internațional. Pe parcursul studiilor, după escaladarea barierelor, fie acestea lingvistice sau culturale, și-a dat seama că curând familia ei avea să fie mai bogată cu un membru.
Perioada de sarcină însă a făcut ca să-și găsească calea în domeniul migrației. Norocul și ambiția au mers mână în mână: urma o facultate, iar în paralel făcea programul ei colegial de a deveni consultant în migrație.

Cum practica bate gramatica, moldoveanca, specialist în migrație și-a pus pe roate o afacere. Împreună cu un coleg de colegiu, originar din Tunisia au deschis un birou în Chișinău și în Tunisia.

Dragostea de casă și dorința de a împărtăși lucruri noi cu cei din Moldova o fac să-și umple valiza cu cărți autocolante din Canada pentru copiii de la Mărculești. De câte ori are ocazia să-și împărtășească gândurile, experiențele cu țara natală o face fără ezitare. Natalia e ferm convinsă că acasă sunt lucruri care merg bine și oameni care reușesc, iar ea îi apreciază mult pentru asta.

„E mai bine să trăiești păstrându-ți spiritual pozitiv”

Spiritul de moldovean nu a părăsit-o, mai mult, depărtarea l-a întensificat și mai mult. Natalia, împreună cu câțiva prieteni stabiliți la Montreal, au format ansamblul de dans tradițional „Vatra”.

Autor: Viorica Cioară, stagiară

Foto: Arhivă personală

Video: Internetu Grăiește

Dacă vrei să ne povestești istoria ta, să ne spui cum e să te adaptezi la mii de kilometri de casă, dar și ce ți-a reuțit să creezi, faci în acea țară, te îndemnăm să ne scrii la [email protected] #Cumamemigrat poate face un conațional să nu mai vrea să plece din țară sau îl poate ajuta pe altul să se integreze mai ușor.