Probabil vă gândeați, după citirea titlului, că fericita mămică pe care o veți cunoaște astăzi, a făcut o descoperire astronomică. Atunci când veți auzi de Planeta Mami, însă, trebuie să știți că aceasta e denumirea generică pe care Natalia Madan i-a oferit-o blogului său, dedicat maternității. De când a devenit mamă la puterea a doua, inspirația n-a mai lăsat-o în pace. Deși are doar o lună, publicația online a Nataliei a reușit să câștige încrederea și simpatia altor mame, care vor să cunoască mai multe despre necesitățile copiilor și chiar timpul liber al acestora, la fel ca și al mamelor. 

Natalia, de obicei, maternitatea le impune pe mame să-și dedice mai tot timpul nu sie, ci odraslelor. Ce v-a motivat să vă faceți timp pentru blogging?

Având doi copii, este mult mai dificil de găsit timp liber pentu sine, chiar dacă ești în „concediu” de maternitate. Sunt din categoria mamelor care se dedică foarte mult copiilor și petrecerii a cât mai mult timp cu ei și, deseori, mă impun să-mi ofer mai mult timp pentru mine, pentru că o mamă fericită (care are un hobby și o pasiune) și odihnită stă la baza unei familii fericite.

De fapt, ideea de a începe un blog mi-a venit un an în urmă, pe când fiica mea avea doar 3 luni. Citeam diverse articolele și cărți despre îngrijirea bebelușului (chiar daca e al doilea copil), activități de dezvoltare timpurie, despre psihologia copiilor și despre diverse jocuri pentru a distra fiul care mă teroriza cu întrebarea „Ce să fac?”. Atunci am dat de foarte multe bloguri de mămici din toată lumea, cu sugestii interesante, sfaturi și idei de activități pentru copii. Și după cum sunt o persoană care adoră să transmită cu mult elan altor mămici experiența mea, ideile care m-au cucerit sau emoțiile mele, m-am entuziasmat să creez și eu un blog, mai ales că aveam puține surse de informație în limba română, pentru mămici, la acea perioadă. Am vrut să creez ceva util, informativ, dar și, pe alocuri, să ofer suport emoțional unor mămici care au nevoie. Îmi place ce am început, chiar dacă asta presupune să am mai puține ore de somn sau să nu am timp pentru sport. Dar asta mă ajută să-mi organizez mai bine timpul.

3e975b0b-aa35-459f-9b12-771fd2a44ff1

De ce „Planeta Mami”? J Ce vârstă are blogul și ce audiență ați reușit să atingeți până în prezent? 

Am vrut foarte mult ca blogul să aibă o denumire generică și sugestivă, să denote faptul că este un loc unde o mamă își împărtășește experiența de părinte. Blogulețul are abia o lună, însă am reușit să atrag mai multe mămici și chiar tătici care sunt în căutare de idei pentru copiii lor. Până în prezent, blogul a adunat peste 13 000 de vizualizări și mă bucură foarte mult acest lucru, ceea ce mă motivează să dorm mai puțin și să creez mai mult!

Înțelegem corect: vreți să împărtășiți cu mămicile mai puțin experimentate ceea ce ați descoperit pe propria piele? 

Mămicile întotdeauna sunt în căutare de noi idei sau sugestii pentru a face maternitatea mai ușoară sau mai diversă, indiferent dacă sunt la început de cale sau deja sunt mămici experimentate cu mai mulți copii. Deși am doi copii, un băiat și o fată, pot să zic că oricum mai am de învățat, ceea ce fac permanent. De aceea, împărtășesc experiența mea cu toate mămicile și chiar îndemn pe cititori să-și împărtășească și ei experiențele lor sau ideile care i-au ajutat.

5b1b8744-c6b0-4e8f-8a83-400e79dde561

Tot mai multe articole științifice contemporane confirmă că fericirea este atinsă în cuplul care decide să aducă pe lume un al doilea copil. La dumneavoastră se confirmă această teorie?

Fără să cunosc aceste studii, pot spune cu certitudine că DA, viața de cuplu e mult mai armonioasă după ce apare al doilea copil. Primul copil este un șoc pentru ambii părinți, acomodarea este foarte grea, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Înveți, greșești, experimentezi și foarte des apar divergențe și principii contradictorii. Asta o demonstrează și numeroasele divorțuri în primul an de viață al primului copil. Însă al doilea copil vine deja într-un cuplu pregătit emoțional și informațional, nu se stresează la diverse probleme pentru că știe că aceste momente și dificultăți sunt temporare și este doar o etapă. Chiar dacă deja avem doi copii, reușim să găsim mai mult timp pentru relație și asta chiar face căsnicia mai intensă și mai armonioasă.

page

V-ați confruntat, cu siguranță, cu sindromul „copilului mofturos și încăpățânat”. Care e recomandarea dumneavoastră pentru părinți, în acest sens?

Nu cred că nu există vreun copil care nu trece prin faza aceasta, dar este doar o etapă de dezvoltare și este foarte important să ne păstrăm calmul în astfel de momente (ceea ce nu este ușor). Aceste „sindromuri” nu dispar atât de simplu și e nevoie de multă exersare și timp. În primul rând e important să acceptăm cu empatie dorințele copilului, apoi de negociat opțiunile pe care le are (de exemplu de oferit două tricouri la alegere, dar nu orice dorește din dulapul lui cu haine). La copiii mai mici ajută sustragerea atenției cu altceva. Uneori nu acceptăm dorința copilului din principiu și o calificăm drept încăpățânare, dar trebuie de lăsat un pic și de la noi, atâta timp cât este în limita acceptării noastre.

Sunteți o mămică adeptă a alimentației sănătoase. Care e cea mai delicioasă și sănătoasă rețetă pe care ați descoperit-o în această vară?

Sunt adeptă a alimentației sănătoase și, mai ales, a mâncării pregatite acasă. Doar așa ești sigură de toate ingredientele pe care le consumă copilul. Pentru mine este important să dau un start sănătos obiceiurilor alimentare. Vara aceasta am descoperit două rețete pe care copiii mei pur și simplu le adoră. Este vorba de Pudding din Iaurt, fulgi de ovăz și semințe Chia – o rețetă foarte simplă, cu super-ingrediente, cu conținut bogat de Calciu și aminoacizi și care se prepare de cu seară. Și înghețata din iaurt și fructe – o alternativă sănătoasă la înghețata din comerț. Copiii mei o devorează chiar și acum, când e mai rece afară.

page

Descoperind lumea și explicând-o copiilor, ați ajuns să povestiți și despre „de unde se iau copiii”?

Atunci când planificam al doilea copil, comunicam mult cu fiul meu (pe atunci avea 4 ani) despre un eventual frățior sau surioară, pentru că își dorea mult. Am pornit de la istoria precum că bebelușul apare de la o pastilă pe care tati o ia de la medic și i-o dă mamei. Dar deja ajungând la vârsta de 6 ani, am decis că e momentul să vorbim cu el ca și cu un copil mare, pentru că inevitabil astfel de lucruri se pot discuta deja în colectivul lui de la grădiniță. Astfel am ajuns să discutăm mai „matur” despre acest subiect. Dar curiozitatea lui nu a durat mult.

eac885ed-6009-4370-93e1-2e47e768ddfa

Câteva sfaturi importante de TIME MANAGEMENT pentru mămici…

Hmmm… iată aici pot să zic că am unele deficiențe. Am mari probleme la acest capitol, dar lucrez foarte mult pentru a-mi gestiona eficient timpul, pentru că uneori intru în haos. Citesc foarte mult despre cum poate o mămică ce stă acasă să-și organizeze mai bine timpul astfel, ca să reușească mai multe. Aproape zilnic îmi fac planul de acțiuni pentru următoarea zi sau următoarele săptămâni, pun în aplicare diferite metode și fac mici progrese, dar tind spre un time management eficient.

Foto: Arhiva Personală, Planeta Mami

Distribuie articolul: