Despre Natalia Madan vă mărturiseam și într-unul din interviurile anterioare. Este mama a doi copii minunați și, de o lună, autoarea blogului „Planeta Mami”. Natalia a dezvăluit, pentru revista noastră, ce cărți au ajutat-o să devină un părinte tot mai bun, continuând să o inspire în buna creștere și educație a copiilor săi. Așadar, sorbiți din aceste recomandări și găsiți în fiecare zi măcar o jumătate de oră pentru a savura din experiențele deja trăite!


„În mare parte, citesc literatură în limba engleză, pentru că mă bazez pe princiipiile moderne de creștere a copiilor, inspirate din pediatria Americană și Britanică. Mă bucur că în prezent, tot mai multe cărți din domeniu încep să fie traduse în limba română, deși pe piața noastră varietatea deocamdată este mai mică.

„What to expect te first year”. Pot să spun cu certitudine că această carte m-a ajutat foarte mult chiar înainte să nasc. Este o adevărată enciclopedie pentru părinți, aici găsești răspuns la orice întrebare despre îngrijirea bebelușului, diversificare, dezvoltarea emoțională, acordarea de prim ajutor, parentaj și întrebări legate de sănătate sau metode de tratament (foarte diferite de ceea ce obișnuim să auzim de la medicii noștri). Nu sunt sigură ca este tradusă în română, dar ar fi minunat să apară și la noi.

„What to expect the toddler years”.Este de fapt prima carte citita de acest scriitor (Heidi Murkoff), pe când fiul meu avea doi ani și trecea prin criza vârstei de 2 ani ca la carte. A fost o etapă dificilă pentru mine, iar această carte m-a ajutat să înțeleg mai bine cum evoluează comportamentul copilului la aceasta vârstă și cum să depășim mai ușor isteriile sau alte probleme legate de vârsta de la 18 la 36 luni. E o carte-psiholog!

„Parentaj necondiționat” (Alfie Kohn). Este o carte tradusă în română, care te face să-ți schimbi complet atitutudinea față de pedepse, recompense sau amenințări. Inevitabil, aproape fiecare părinte ajunge să recurgă la astfel de metode pentru a modifica comportamentul copiilor, însă prin intermediul acestei cărți, înțelegi că de fapt, are un efect de scurtă durată, însă problema nu este înlăturată și afectează profund relația între părinte și copil.

„Rețete de jocuri” (Lawrence J. Cohen). Acest autor aduce o altă perspectivă despre educarea copilului și stabilirea unei legături strânse cu copilul prin intermediul jocului. Este interesant să afli cum, de exemplu, în loc să cicălești copilul de 10 de ori să-și spele dinții, să cânți sau să vorbești cu o voce comică, să facă acest lucru – rezultatul va fi cel așteptat și va genera multe hohote și veselie.

„Părinți consecvenți, copii fericiți” (Pilar Sanchez, Ester Lopez, Yoland Hijazo). În cartea aceasta am găsit idei practice la foarte multe probleme pe care le avem zi de zi cu copilul cel mare. Foarte des se întâmplă în familii, atunci când tata zice una, mama – alta, când mama impune azi o regulă, iar mâine și poimâne face excepții. Astfel, copiii nu mai înțeleg care e regula ce trebuie respectată. Consecvența în orice are un efect de lungă durată, deși nu este o cale ușoara pentru un părinte care are și așa foarte multe sarcini și responsabilități.

Foto: Arhiva Personală

 

Distribuie articolul: