Fostul ministru de externe al Republicii Moldova Natalia Gherman a fost numită de către secretarul general al ONU în funcţia de reprezentant special şi şef al Centrului regional ONU pentru diplomaţie preventivă pentru Asia Centrală, scrie IPN.

Natalia Gherman îl va succede pe Petko Draganov din Bulgaria, care şi-a încheiat mandatul la 4 septembrie 2017.

„Sunt onorată să contribui la agenda ONU pentru pace, prevenirea conflictelor şi dezvoltare durabilă, în calitate de reprezentantă specială şi şefă a Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă pentru Asia Centrală”, a menţionat Natalia Gherman.

Natalia Gherman este primul cetățean al Republicii Moldova care a devenit Secretar General Asistent-Adjunct al ONU (Assistant Secretary General), fiind responsabilă pentru toate ţările Asiei Centrale şi reprezentându-l pe Secretarul General în toate organizaţiile de cooperare politico-economice şi de securitate în aceasta regiune.

În 2013-2016, Natalia Gherman a fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, fiind concomitent şi, temporar, prim-ministru în exerciţiu în 2015. Anterior, a exercitat şi funcţia de negociator-şef din partea Republicii Moldova pentru negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: