A fost medic-chirurg în anii războiului, a fondat noi servicii medicale, printre care şi chirurgia pediatrică, în 1957, iar cel mai important este faptul că a iubit şi a salvat de la moarte mii de copii. În prezent, are sute de discipoli care-i continuă faptele. Femeia-legendă, academicianul Natalia Gheorghiu a fost evocată, astăzi, la cei 13 ani de când a plecat în lumea celor drepţi, notează trm.md.

Florile de la bustul Nataliei Gheorghiu, amplasat în faţa Centrului de Chirurgie Pediatrică ce-i poartă numele, sunt o mărturie a respectului pe care discipolii îl poartă celebrului chirurg. „M-a adus de mână în această specialitate destul de dificilă – chirurgia copilului. Ne-a pus în mână bisturiul și ne-a învăţat specialitate. A fost o onoare şi fericire că am avut aşa o învăţătoare”, a declarat academicianul Eva Gudumac, discipola Nataliei Gheorghiu.

 

După ce a operat şi a readus la viaţă militarii, în anii de război, chirurgul Natalia Gheorghiu s-a orientat spre un domeniu extrem de dificil – chirurgia pediatrică. Actualul director al Centrului de Chirurgie Pediatrică, Natalia Cojuşneanu, era studentă când a cunoscut-o pe Natalia Gheorghiu. Pe 29 noiembrie 2014, când se vor împlini 100 de ani de la naşterea ei, la Chişinău, va fi organizată o conferinţă internaţională.

timbru Natalia Gheorghiu

Sursa: TRM.mdFoto: i.colnect.net

Distribuie articolul: