Despre Natalia Duminică știe o lume întreagă - este Regina Belly Dance din Republica Moldova și nu doar. Am încercat să aflăm alte detalii despre ea, despre femeia Natalia Duminică și cele mai trăsnite experiențe profesionale de care a avut parte. Vă dezvăluim cel mai dur moment trăit pe scenă de artistă, dar și cât valorează colecția de costume pe care o are în dotare.

Despre mama, care a fost și este TOTUL

Mama a știut să poată totul, să știe să facă totul, să fie și mamă și tată, iar eu să nu simt lipsa tatălui. Ea a suplinit totul. Era o supărare că tata nu era cu noi, deși era în oraș, în țară, dar m-am împăcat cu asta. Mama e fost suficient de înțeleaptă ca să creeze între noi armonia unei familii împlinite. Grație ei am și pledat mai mult pentru dans, deși cântam de mică, am absolvit școala muzicală… Poate mă apuc de cântat, după 40 încolo, precum a făcut-o și Tina Turner… mai am un pic (zâmbește).

Energia mamei mele ar ajunge pentru un oraș întreg. mereu mă întreb de unde o ia. Eu mai am stări de lene, nu am chef de ceva sau chiar de nimic – cu ea nu am cum. Am învățat multe de la ea, iar acum suntem la perioada când ne învățăm reciproc. Ne schimbăm reciproc și cu hainele – la început mă deranja asta, dar acum m-am obișnuit și chiar nu iau seama. Ea m-a învățat să nu cedez nici în momentul când „Nu mai pot”. Nu am înțeles cum ea le face pe toate, uneori fără somn, fără odihnă, fără pauze… Nu e doar ambiție, dar și obișnuința că totul e pe umerii tăi.

 

Despre cele 50 de costume de Belly Dance și miile de pietre Swarowsky

Orice aș face eu nu scap de dans. Chiar dacă aș fi și secretară eu tot aș dansa cu degetele pe masă, ținând tactul. Nu mă amestec în stiluri, eu doar schimb discul. Așa cum un interpret schimbă track-ul și trece pe alt cântec, așa eu le stăpânesc pe toate. Da, în Belly Dance sunt mult mai liberă, desigur. În dansul popular, de colectiv, ne simțim reciproc de la un capăt la altul, e ritm, e tact, e sincronizare – e școală pe care e bine să o treci ca dansator.

Nu e problematic să te împarți pentru mai multe proiecte, însă eu cred că este esențial să ai și un proiect personal, pe lângă un colectiv în care ești parte. Încerc să reușesc în special în sezonul estival, atunci când sunt mai prinsă, iar vacanța la JOC este destul de mică. Reușesc, însă să am timp și pentru afirmarea personală, creșterea ca dansatoare de belly dance și satisfacția împlinirii ca dansatoare. Am ajuns să am în garderobă 50 de costume de Belly Dance. Sunt o investiție enormă, zici că am două mașini luxoase, exprimate în costume – asta deoarece toate au minim câteva pietre prețioase pe ele. Am unul cu aproape 100 de pietre Swarowsky.

Despre acul care i-a umplut pantoful cu sânge

Pe lângă belly-dance, fac și dans popular profesionist. Sunt în ansamblul joc de 11 ani, 10 dintre care l-am avut la antrenor-coregraf pe maestrul Curbet. Un om desăvârșit și un artist care m-a învățat și m-a încurajat în multe privințe. Cred că tot datorită lui am primit și titlul de „artistă emerită”, la care nici nu aveam curajul măcar să visez. Mi-amintesc de timpurile când de-abia venisem la JOC, unei fete, în timpul dansului, i-a căzut catrința. Mi-a rămas o frică pe viață și mereu pun mâna în șold ca să verific o dată în plus dacă este fusta. La JOC am simțit că am făcut armată, 10 ani de armată! Deci eu schimb costumul într-un minut, cu tot cu momentul de respiro.

De când dansez am mereu bătături la picioare, m-a strâns de nenumărate ori costumul, mai ales cel popular. Odată am găsit un ac în pantof: problema este că l-am găsit la începutul dansului, dar l-am scos la finalul lui. Eram pe scena Palatului Național – era inadmisibil să ies din scenă, sala fiind plină, președintele în sală, dansul mare, de 16 perechi, de 4 minute… . Cu pantoful plin de sânge și cu acul până la os – a fost cea mai dură experiență de scenă trăită vreodată.

Despre cum se împart aplauzele și scenele… în capul unui artist

Cred că cel mai plăcut lucru în viață este să ajungi să depinzi de tine, mai bine zis să fii pe picioarele tale, având ceva al tău, o sferă a ta, precum e la mine Belly Dance. Ador sentimentul de siguranță și libertate, să nu ai nevoie de o grămadă de oameni în jurul tău ca să te simți împlinită – să fii destulă doar tu. Nu neg, un artist se hrănește din aplauze, trăiește cu sclipirea din ochii spectatorului. Anume aceste elemente trebuie să le trăiești pe propria persoană, nu doar într-un colectiv.

Nu am o scenă anume pe care vreau să ajung. Eu le respect pe toate, oricât de mică sau mare ar fi – scena merită respectul artistului. Mi-am propus anul acesta să ajung la un celebru concurs de Belly Dance din SUA, în primăvară sau în vară. Însă totuși vara mea va fi din nou pe malul mării, așa cum este în fiecare an. Cred că de aici vine și visul de a avea o casă de vacanță anume pe malul mării. Eu trăiesc cu marea și nu aș putea rezista fără ea.

Despre alergatul continuu și cele 5 minute de somn – esențiale

Nu îmi ajunge timp de frumusețe sau alte detalii – am noroc de iubitul meu care mă înțelege și este mereu cu ritmul meu. Mă prinde din zbor practic și are grijă mereu de mine. E foarte important să fii înțeles de omul de lângă tine… Or, noi, artiștii, suntem dificili, pe lângă că suntem ocupați. Sunt pe fugă mereu, uneori abia de am timp pentru a mă uita în oglindă. Nu mai vorbesc de cum mă îmbrac… Nu am un stil anume, el depinde de dispoziție.

Somnul este ca aurul pentru mine, e foarte greu dimineața uneori și 5 minute sunt esențiale. Nu prea pot să mă abțin de la anumite alimente, însă în momentul în care simt că sunt 1-2 kg în plus, mă abțin un pic câteva zile și dau repede jos totul. La cât alerg și dansez zilnic…

Foto: Dima Iacovlev Photography

Vestimentație: Bobbin

www.bobbin.md/

Tel: 068019090

Showroom: JUMBO, et.5 / 541

Program: Ma – S – 11:00-19:00

D – 11:00-16:00

Coafură și machiaj: Opium Beauty Salon

Bd. Renașterii Naționale, 16

Tel: 0681 86 644

Program: 09:00 – 19:00