Vestea de acum două zile că maestrul Eugen Doga a fost spitalizat la Moscova în Centrul de Cardiologie care poartă numele reputatului cardiolog Myasnikov a bulversat toată opinia publică. Am contactat-o astăzi pe soția compozitorului, Natalia Doga, pentru a afla cum se simte maestrul și care este continuitatea tratamentului pe care îl va urma. Iată ce ne-a declarat doamna Doga:

„Este mai bine acum, se fac în continuare analize, diverse proceduri, este internat într-o cameră separată, are calculatorul și lucrează. Terapeutul care se ocupă de cazul compozitorului a spus ca va dura cu analizele, va dura până va fi un diagnostic complet, însă vreau să vă spun ceva – maestrul nu are 17 ani ca să ne punem astfel de întrebări. A ajuns la o vârstă când e firesc să mai existe probleme, în plus a avut o perioadă foarte aglomerată, cu multe colaborări, cu multe concerte și apariții, a fost mai tumultoasă activitatea în ultima vreme și probabil l-a solicitat mai mult, inclusiv fizic”, a declarat doamna Doga pentru EA.md

Eugen si natalia 1

Maestrul a refuzat să fie vizitat

doga familia„Noi acolo nu avem ce face, așa ne-a spus el, și mie, și fiicei noastre d ela București. Ne-a rugat să îl susținem moral de acasă, dar să nu ne deranjăm cu deplasarea la Moscova. Tensiunea și îngrijorarea noastră nu l-ar ajuta la nimic. El are nevoie de liniște și de odihnă pentru a prinde la puteri noi, așa că noi îi respectăm decizia”, a mai comunicat Natalia Doga pentru EA.md.

Mediatizarea creației este ca o „medicină sufletească”

„Vreau să mai precizez un aspect, cel legat de presa din țara noastră, care a tăcut atunci când maestrul a dat concerte cu sală arhiplină la Paris și la București. Mi-ar plăcea să se vorbeasca mai mult despre el atunci când face ceva, când este în țară, când își demonstrează talentul nu doar acasă. Nu trebuie să se tacă, pentru că asta tot e medicină – „medicină sufletească”, aceste momente l-ar încuraja mai mult. De asemenea, maestrul nu a fost contactat de oficialitățile de la noi, oameni de rang înalt care trebuie să aprecieze personalitatea lui, dar și aportul pe care îl aduce dumnealui culturii naționale”, a spus cu tristețe soția maestrului.

natalia si Eugen Doga

Prea rapid a ajuns informația în presă

Natalia Doga a mai precizat pentru revista noastră că totul s-a produs foarte repede, iar informația ajunsă în presă a fost de fapt o scurgere de informație din clinică: „Vorbisem seara cu maestrul Doga și era bine, însă inima este ceva foarte imprevizibil, așa că a doua zi dumnealui a plecat singur să se adreseze la Clinica de Cardiologie. La nici jumătate de oră după ce a îndeplinit fișa de internare, presa din Rusia a dat deja informația despre spitalizarea lui. Acolo s-a produs scurgerea de informație foarte repede, probabil de la cineva din personalul clinicii.”

natalia Doga

Soția maestrului a mai precizat că Eugen Doga va continua investigațiile, dar și tratamentul prescris de terapeut. Are nevoie de o perioadă de liniște și de întremare fizică pentru a-și putea continua activitatea artistică și concertistică mai departe.

Amintim că Eugen Doga (78 de ani) a fost internat în spital la Moscova, miercuri, 3 februarie, după ce s-a adresat de sine stătător medicilor, ca urmare a unei probleme cardiace (afecțiune coronariană).

Foto: orodaș.md, facebook.com/Eugen.Doga, Dogamusic.com, Serghei Bucico