Deși s-au scris multe despre ea, succesul ei continuă să intrige privirea – a copiilor și a adulților, deopotrivă. Natalia Cangea este primul meşter popular din Republica Moldova care a redescoperit arta din pănuşi şi continuă să transmită meşteşugul ei multor generaţii de copii. Ne aduce „Păzitorul” în casele noastre, iar la expoziţii lucrările îi sunt recunoscute, chiar dacă ea nu este prezentă.
A cucerit România, Bulgaria, Rusia, Germania şi China prin păpuşi din fibre vegetale. Lucrările ei decorează majoritatea localurilor şi expoziţiilor atât din ţară, cât și de peste hotare, iar în 2011 a avut parte de propria expoziție la Muzeul de Etnografie. Iar dacă detaliile biografice și metodele de lucru ne sunt demult cunoscute (cu mii de pagini afișate de Google la căutări, articole și reportaje), ceea ce am vrut noi să aflăm este povestea din spatele „poveștii jucăriilor”. 

De unde vine pasiunea pentru arta de a confecţiona păpuşi din fibre vegetale şi cum aţi descoperit acest meşteşug?

Pasiunea vine din copilărie, de la bunica mea Natalia, numele căreia îl port şi eu. În copilărie, de multe ori în jocurile mele, bunica mea încerca să intervină cu păpuşi confecţionate din pănuşi de păpuşoi, ca să-mi arate cu ce se juca ea când era de vârsta mea. La început îmi păreau stranii aceste păpuşi, dar mi-au plăcut şi am transformat această plăcere într-o adevărată pasiune. Astăzi, fără de ea nu mi-aş imagina viaţa de zi cu zi.

Cum a fost creată prima jucărie?

Prima jucărie este o păpuşă, pentru care am scris şi o carte: „Jucăria din fibre vegetale”. În care sunt prezentate scheme, desene şi etape de lucru la 20 de jucării, începând de la jucăria mică până la jucăria mare. Este o carte după care orice începător cu uşurinţă poate învăţa acest meşteşug.

De la început, nu reuşeşti să confecţionezi o lucare perfectă, dar cu paşi micuţi, cu multă silinţă obţii o lucrare aşa cum trebuie să fie. Am primit multe mulţumiri de la profesori de educaţie tehnologică, de la copii şi diferiţi oameni care au răsfoit paginile acestei cărţi.

Am creat-o fiind motivată de altele create de bunica, şi cu încercările ei am dat şi eu viaţă unei jucării proprii, apoi unei colecţii întregi. Și nu mă opresc aici, la fiecare expoziţie vin cu noi păpuşi, noi măşti.

Ce este special la această păpuşă?

Îmi amineşte de legenda acesteia, povestită de bunica. Oamenii pe timpurile vechi plecau la muncă în câmp. Cei mari munceau, iar cei mici rămâneau să doarmă în căruţe. Cu primul fir de secară tăiată, se confecţiona o păpuşă şi se aşeza lângă copii. Când aceştia se trezeau, părinţii le spuneau ca acela este „Păzitorul”, care îi păzeşte de rele.

Deţineţi o imensă colecţie de păpuşi, măşti, portrete, suvenire, preşuri şi panouri decorative. Ce vă inspiră să le creaţi?

Mă inspiră localitatea unde trăiesc, natura frumoasă şi malurile Nistrului şi Răutului. Inspiraţia vine şi de la oamenii frumoşi, de la copiii cu care lucrez la Centrul de Creaţie şi Agrement din Criuleni. Ei sunt atât de curioşi, că mă provoacă şi mă inspiră să creez noi chipuri de păpuşi şi măşti, în care se regăsesc şi chipurile acestora.

Coopii au succese şi sunt foarte atraşi de acest meşteşug. Lucrând o zi, două, în urma lor apare o creaţie şi atunci se gândesc cui să-i dăruiască jucăria. Astfel, cu mânuţa lor pot să confecţioneze diferite figuri şi nu trebuie să facă rost de bani pentru a le cumpăra daruri celor dragi.

Aveţi o tehnică mai specială sau diferită de celelalte, pe care o folosiţi la confecţionarea acestor figuri?

Aş spune că tehnicile sunt aceleaşi care le cunosc şi alţi meşteri, doar ca jucăria finală are un specific aparte şi reprezintă meşterul care a creat-o. Jucăriile mele se deosebesc de altele – prin ce anume, pot spune cei care îmi admiră lucrările. Mă bucur foarte mult că stilul meu este deja cunoscut și chiar dacă nu sunt la stand când se desfăşoară expoziţia, vizitatorii recunosc şi deosebesc lucrările Nataliei Cangea.

Ce reprezintă lucrările pe care le faceţi şi care din ele vă caracterizează mai mult?

Păpuşile şi măştile-portret reprezintă chipurile, stările şi sentimentele umane. Oricine se poate regăsi în aceste măşti. Fiecare lucrare pentru mine are ceva deosebit, în ele pun dragoste și suflet, astfel n-ar fi corect dacă aş spune că am una preferată sau una la care ţin mai mult. Îmi plac toate lucrările, mă caracterizează fiecare în parte.

Ați spus că această pasiune, confecţionarea păpuşilor, o practicaţi din copilărie. Este acest meşteşug şi o sursă de venit?

Este o pasiune care îmi face viaţa frumoasă şi după care oamenii mă descoperă şi mă recunosc atunci când văd o lucrarea făcută de mine. Dar este până la urmă, şi o sursă de venit.

Distribuie articolul: