La peste 60 de ani, starea de sănătate îi poate obliga pe unii să urmeze temporar sau permanent o dietă vegetariană. Unii se simt bine când îşi limitează alimentaţia, iar alţii nu pot trăi fără carne. 

Natalia Burduiala este vegetariană deja de 17 ani. A luat această decizie după ce a făcut cunoştinţă cu societatea pentru conştiinţa de Krishna şi, din motive ideologice, a încetat să mai consume carne şi ouă.

Vegetarianismul – un mod de viaţă şi de gândire

Este o persoană cu o vitalitate şi o dragoste de oameni extraordinară. Ea ne-a povestit cum noul mod de gândire, din care face parte vegetarianismul, i-a schimbat viziunea despre viaţă şi a ajutat-o la curăţirea fizică şi spirituală.

 

 

„Când am început să nu consum carne şi ouă, în prima perioadă a fost foarte dificil, erau timpuri grele. Peste tot era deficit. Acum, când rafturile magazinelor sunt pline de produse, să fii vegetarian este foarte simplu. Ţara noastră este bogată în legume şi fructe, poţi găsi foarte multe reţete. Cumpăr aproape tot din magazine, iar uneori, pentru căutarea condimentelor preferate merg la piaţa centrală. În general, totul este disponibil”.

Când omul are un scop şi este sigur de convingerile sale, îi este simplu să depăşească toate obstacolele. Soţul şi doi din cei trei feciori ai Nataliei Burduiala nu sunt vegetarieni, de aceea îşi gătesc singuri bucatele din carne, iar alegerea soţiei şi mamei este susţinută de toţi.

„Dacă ne adunăm în familie sau ne vin oaspeţi, îi previn dinainte să aducă bucate din carne, dacă doresc să consume aşa ceva. Nu oblig pe nimeni să facă nimic. Uneori ei aşa şi fac, dar de cele mai dese ori tuturor le plac bucatele pe care le servesc”.

Bucate vegetariene. Reţete 

Printre numeroasele stereotipuri despre vegetarieni este cel că fără carne este imposibil să găteşti ceva delicios şi că nu există mâncare cu prea multe ouă. După discuţia cu Natalia, suntem siguri că aceasta nu este adevărat. De fapt este posibil să prepari bucate vegetariene care să le placă tuturor.

 

 

„La desert îmi place să gătesc Sandesh. Covăsim laptele, lăsăm lichidul să se scurgă printr-o sită, iar masa fină rămasă o împărţim în două părţi. Obţinem brânză dulce de casă – Panir. El poate fi mâncat în fiecare zi, spre deosebire de brânza obişnuită, pentru că el nu este acru. O parte se amestecă cu zahăr în tigaie, care din cauza zahărului, întâi se lichefiază, apoi se îngroaşă. Amestecăm această cu partea rămasă de Panir şi facem sfere pe care putem presăra, de exemplu, nuci. Iată aşa desert obţinem. Panirul poate fi chiar şi prăjit şi adăugat în loc de carne sau la felul doi. Poate fi prăjit în aluat şi consumat cu legume sau cu cartofi.

Îmi place mult să pregătesc cocteiluri. Ştiţi despre terciul de orez în lapte? Există Kheer. La 1200 ml de lapte se adaugă 50 de grame de orez cu bob rotund, în care este mult amidon, şi se fierbe până orezul se umflă bine. Amestecul se scurge printr-o sită, pentru a scăpa de boabele de orez, se adaugă zahăr. Obţinem o băutură dulce de orez, în care putem pune frunză de dafin, curcuma, apă de trandafir sau şofran. Băutura aminteşte de cocteilul de lapte, doar că este mai hrănitor şi, datorită condimentelor orientale, este foarte aromat”.

Oamenii au nevoie de alţi oameni ca să fie puternici

În pofida scopurilor propuse şi a rezultatului deja obţinut, sub presiunea consumatorilor de carne, uneori vegetarienii cedează revin la carne. Natalia consideră că aşa ceva nu i se poate întâmpla dintr-un motiv simplu:

 

 

„Desigur, omul nu reuşeşte mereu să fie puternic moral – aşa suntem noi. Vă voi povesti despre un experiment despre care am citit mai demult. În Elveţia, s-a decis ca un grup de bolnavi incurabili de cancer să urmeze o dietă vegetariană. Li s-a creat un meniu sănătos, au fost invitaţi psihologi, care îi îndrumau spre o gândire pozitivă. Peste o anumită perioadă toţi se simţeau mai bine, dispoziţia era mai bună. Când experimentul a luat sfârşit, toţi au promis că vor continua să ducă un mod de viaţă sănătos. Dar când au ajuns acasă, toţi au abandonat această practică.

Citește și: La aproape 60 de ani Veronica Sandul face vlogging despre frumusețe. Cum a început totul (Video)

Aceasta ne vorbeşte despre faptul că dacă cineva are un scop, trebuie să adune în jurul său oameni cu aceleaşi aspiraţii. Aşa şi cu vegetarianismul. Dacă nu ar fi existat societatea pentru conştiinţa de Krishna, probabil nu aş fi putut să mă abţin de la carne prea mult timp. Nu din cauza că e dificil, dar din cauza influenţei societăţii în care te afli, care este foarte puternică. Nimeni nu trebuie să înfrunte nimic singur. De aceea, sfatul principal pe care îl dau de obicei este că oamenii au nevoie de oameni. Vreţi să fiţi bun la suflet, adunaţi în preajmă oameni buni. Vreţi să deveniţi un bun muzician – mergeţi la cea mai bună şcoală muzicală”.

 

 

Vegetarianismul nu este doar o dietă, dar şi un mod de gândire. Natalia Burduiala este un exemplu de om cu o poziţie de viaţă puternică, ceea ce o ajută ca din vegetarianism să ia doar părţile pozitive, să se simtă foarte bine la 62 de ani, să fie plină de energie şi să se bucure de viaţă.

Sursa: 60plus.md

 

Distribuie articolul: