A început și ea, ca orice fetiță, de la hăinuțele pentru păpuși. Apoi și-a cusut singură gulerașe și mașete albe pentru uniformă. Ajusă o doamnă în toată firea a început să conceapă haine pentru ea în stil office. Natalia Bolohan este profesoara de istorie care nu vrea să se despartă de copii, femeia de afaceri căreia îi reușește să aibă mereu la gheretă covrigi calzi, să transmită copiilor primele noțiuni de business și să îmbrace deosebit femeile din Moldova care optează pentru stilul clasic. Cum le reușește pe toate și ce nu a croit până acum la NaneTTy ne spune în interviul de mai jos Natalia Bolohan.

Noroc de mama mea și de păpuși, că nu mă mai făceam designer

Am cusut rochițe pentru păpuși toată copilăria. Erau îmbrăcate în tot felul de haine cusute și inventate de mine, cu dantele prinse ori croșetate – deci modă, nu glumă. A „furat” pasiunea și fetița mea, dar acum le-a lăsat și ea pentru cântec, dans, actorie – să vedem ce va alege pe viitor. Avea ea o colecție de haine pentru păpuși desenată de dânsa, dar vom vedea dacă va dori să continue acest vis. Mama mea era croitoreasă și aveam acasă mașină de cusut. Am prins vremea când în școli era uniforma obligatorie, cea sovietică, și te puteai diferenția doar prin manșete și un guleraș cât mai deosebit. Ei bine, ajutată de mama, apoi singură, coseam gulerașe din dantelă.

 Natalia Bolohan

Am ajuns profesoara cea invidiată pentru ținutele inventate de mine

Designul vestimentar, dar și croitoria nu sunt specialitatea mea de bază, m-am depărat mult de ea. Am început să cos din necesitate, pentru mine. Apelam la o cusătoreasă, dar tot ce făceam era după schițele mele. Eram frecvent întrebată de colegele de serviciu de unde cumpăr, cine mi le coase, cum pot avea și ele o anume rochie sau bluză. Nu am nicio școală, poate de aici nici pretenția să fiu numită cumva – tot ceea ce fac este după imaginația mea și după ceea ce individual am studiat, la nivel de croieli, de culori, de potrivire cu forma corpului, înălțimea sau alte detalii importante. Simt ceea de ce au nevoie femeile din Moldova – ceva simplu și foarte drăguț, potrivit pentru birou. Am ocupat nișa de ținute office și, după zece ani de când cos alături de colegele mele și jumăptate de an de când sunt pe piață cu brand-ul NaneTTy, am deja cliente fidele, care-mi știu preferințele și cărora le place să-mi sugereze și ele ceva idei pentru ținutele pe care le vor cumpăra.

 Natalia Bolohan

Niciodată nu mi-au plăcut doamnele îmbrăcate la fel

Acum am trei croitorese și un designer. Eu sunt cea care alege stofa și niciodată nu fac modelul până nu aleg stofa. Dacă văd stofa, o pipăi, deja pot să-mi închipui și să vă spun ce va ieși din ea. Pentru stofe merg de obicei în România, la stock-urile mari, angro, unde găsești țesături din Dubai, Coreea, Indonezia, deci țările asiatiece unde este abundență de fibre naturale. Ceea ce aducem acum pe piață este în cheia ținutelor office, clasice și cu stofe din acestea. Adevărul e că nu tind să am un „Brand Național”, dacă asta însemană să îmbrac la fel toate femeile din țară. Niciodată nu mi-au plăcut doamnele îmbrăcate la fel. Chiar dacă haina stă diferit pe fiecare dintre noi, oricum este aceeași. Îmi place să admir mereu personalitatea unei ținute. Un model NaneTTy este produs în maxim patru-cinci exemplare, după care se mai poate face ceva la dorință, cu ajustările de rigoare – atât. Asta le garantează doamnelor care aleg brand-ul nostru un risc foarte mic de a-și întâlni ținuta pe stradă, la o petrecere sau chiar la locul de muncă.

 Nanetty cu Natalia Bolohan

Nu există culori pentru femei slabe și culori pentru femei grase – există gust și stil!

Există pense, croieli, pentru a ascunde sau a evidenția anumite defecte sau calități. Orice culoare stă foarte frumos, indiferent de siluetă, nu există culori pentru femei slabe și femei grase – trebuie doar să șii să le combini corect, să nu exagerezi și să ți-i cont de un specialist, mai ales dacă el este cel care-ți vinde haina. Stilul office nu înseamnă sur sau negru – însemană orice culoare pusă într-o haină cu gust și potrivită unei croieli atare. Am avut cazuri în care am refuzat să fac un model de rochie, să aleg o culoare sau alta pentru o clientă, motivându-i că nu este potrivit(ă) pentru ea. Mă bucur că majoritatea au ținut cont de sfaturile noastre și în final au rămas foarte mulțumite de creație. Încercăm să satisfacem clientul pe cât de mult posibil – el va îmbrăca cu satisfacție haina de la noi și se va întoarce și pentru alta. Ce nu am cusut până acum? Cred că rochii de seară, dar avem în plan acest detaliu. E mai greu să faci rochii de seară clasice, însă vom încerca să creăm ceva foarte aproape de stilul brandului NaneTTy.

 NaneTTy

Mă regăsesc în tot ceea ce fac și reușesc grație susținerii familiei

De formare sunt profesoară de istorie, predau istoria copiilor de la Liceul „Prometeu” din capitală. Eu mă simt bine alături de copii, îi iubesc și știu că și ei mă iubesc la fel de mult. În week-end sunt trainer la Academia de Business pentru copii „Prospera„. Academia a venit chiar de la sine, este cam tot același proces pe care-l practic la școală, însă aici pot transmite experiența mea din afaceri, e mai divers. Apoi administrez afacerea de familie care are două sfere de activitate: este vorba despre NaneTTy, copilul nou născut pe care încercăm ușor să-l creștem și cea de-a doua sferă ține de industria alimentară – sunt covrigăriile cu civrigi calzi, românești. Sunt toate foarte diferite, dar mă regăsesc în ele.

 Natalia Bolohan

Niciodată n-aș fi gândit că o carte poate să facă atâtea

Afacerea a pornit într-un moment crucial pentru familia noastră și a pornit de la Covrigi. Totul decurgea ok și normal, cum ar spune mulți, până nu am citit o carte. „Cartea conține câteva sfaturi importante despre cum să reușești în viață. Se consideră că a înțeles cu adevărat cartea doar cel care, până la finalul lecturării va face o schimbare în viața sa” – de aici a pornit totul. Secretul era în carte, iar schimbarea în noi – astfel am început totul împreună. Investiția a fost mai greu să o pornim din loc. Pentru a instrui personalul antrenat în muncă am adus un brutar specializat din România, care a stat aici până nu a văzut că totul este în perfectă ordine.

 Natalia Bolohan

Agenda este prietena mea cea mai bună!

Mi-a spus cineva la un training că planificarea timpului este cheia succesului – în cazul meu ea funcționează. Dacă crezi că vei amâna anumite lucruri, mai bine nici să nu le treci în agendă, ca să nu-ți preocupi timpul cu ele. Faci doar ceea ce-ți face plăcere și-ți aduce beneficiu. Eu la școală nu pot renunța – niciodată de fapt nu mi-am pus problema. De haine m-am apucat într-o doară, dar deja a devenit mai mult decât util sau preferat.

 Natalia Bolohan

Sunt publicitatea vie a brand-ului meu

Nu m-am putut pune în pielea cuiva pentru a crea haine pentru bărbați sau copii, eu fac haine pe placul meu și sunt sigură că și femeilor le place. În garderoba mea sunt haine în mare parte cusute, cu excepția pantalonilor, cred. Deci eu sunt publicitatea vie a brandului creat de noi, tot ce port e cusut și conceput de mine. Cel mai greu este să convingi o doamnă să îmbrace ceea ce nu vrea din start. Până la urmă insistența e cea care câștigă și am avut cazuri când doamnele au îmbrăcat un costum și nu au mai vrut să-l scoată. De fiecare dată mă conving că merită să încercăm – cât ni s-ar părea de ridicol atunci când vedem haina în față. 

Natalia Bolohan, NaneTTy

Foto: Ellene Mocrii

P