Colaje, schițe în creion, cutii de plastic decorate – toate în forma de free art, un amestec între artă liberă și artă gratuită. Care, în plus, se distribuie pe stradă. Nata Andreev – sau minuNata, aşa cum obişnuiesc sa-i spună prietenii, e cea care a iniţiat Proiectul Papergirl în Moldova, și care a fost de acord să ne povestească mai multe despre această formă de artă. Ce este Papergirl? Cui îi aparţine ideea şi în ce constă Proiectul?
În 2006, la Berlin a apărut iniţiativa Papergirl – ideea aparţine Aishei Roninger, iar proiectul constă în realizarea lucrărilor de artă cu oricine doreşti şi distribuirea materialelor pe stradă, pe biciclete. În scurt timp după aceasta, mai multe echipe creative din lume au preluat ideea Aishei şi au realizat astfel de proiecte în oraşele lor. Aşa cum băieţii distribuiau ziare în America, lucrările de artă sunt rulate şi distribuite de pe bicicletă pe stradă.

Cum se întâmplă mai exact totul? Cine crează și cine distribuie materialele?
Proiectul conţine trei etape: una de colectare, a doua de expoziţie şi a treia de distribuire a lucrărilor. Oricine poate participa şi oricine poate primi „o bucată de soare” de artă. De originalitatea şi creativitatea Papergirl s-au inspirat tineri de peste tot, începând cu orașe din Canada, SUA, Argentina, Marea Britanie, până la România (Iaşi, Braşov), și iată – acum, și Moldova.

Cum ți-a venit ideea să adaptezi acest proiect spațiului nostru cultural?
Papergirl Moldova a apărut pe 25 martie 2011, când o echipă din câţiva oameni în frunte cu mine am hotărât să pornim în lumea artei şi să realizăm un proiect similar şi în orăşelul nostru. Ideea respectivului proiect mi-a fost sugerată de un filmuleţ de pe internet, în care am văzut câţiva băieţi pe biciclete distribuind prin oraş nişte rulouri de hârtie, la finele căruia scria Papergirl Iaşi.

De la bun început mi-am dat seama că mă regăsesc în acest filmuleţ. După lungi căutări, am ajuns la pagina oficială Papergirl Berlin, de unde a început totul. Ulterior, mi-am dat seama că familia Papergirl este foarte mare. Apoi m-am gândit: de ce n-am putea să dăruim şi noi bucăţi de soare pe străzile noastre? Așa am început să organizăm ateliere în cadrul cărora cream felicitări pentru sărbători, desene, diverse picturi… Și în acest mod, oamenii se dedică culorilor şi comunicării. La urma urmei, ce dacă se adună împreună un grup creativ cu imaginație a la curcubeu, într-un loc călduț, și se apucă să confecționeze tot ce le trece prin gând?

Știu că ai fost o perioadă în Statele Unite, într-un program de studiu. Experienţa aceasta a contribuit cumva la spiritul inovativ şi creativ pe care-l ai?
Statele Unite m-au cucerit prin receptivitatea oamenilor de acolo şi prin ajutorul oferit pentru fiecare idee a mea. Atunci când m-am întors în Moldova, pe primul plan nu mai erau studiile, ci proiectele de voluntariat – astfel am început să muncesc la Consiliile Americane, implicindu-mă în proiecte de voluntariat chiar din anii de liceu.

Experienţa din Statele Unite m-a învăţat sa fiu cât mai relaxată, dar mereu cu o energie nemaipomenită pentru a realiza schimbări în lumea mea interioară şi în societatea noastră. Am încercat să mă apropii de oameni cu care aveam aceleaşi visuri şi împărtăşeam aceleaşi viziuni.
Toate acestea, alături de proiectele de voluntariat şi munca la Consiliile Americane m-au ajutat să-mi construiesc o scară a valorilor, fiind întotdeauna preocupată de grija de „a fi” şi nu de cea de „a avea”.

Pasionată de cultura americană, absolventă a facultății de jurnalism, ce te-a provocat să fii inţiatoarea unor astfel de proiecte de voluntariat?
Fiind trei copii în familie, mama ne-a crescut de una singură pe toţi şi cred că acest fapt a avut un impact foarte mare asupra modului în care mi-am dezvoltat propria personalitate. Cred că de aici s-a născut spiritul de iniţiativă în mine.

Cu certitudine în viaţa unui om foarte multe lucruri se trag din copilărie şi din educaţia pe care o primeşte. În ce mă privește, am avut parte de o copilărie care m-a făcut să iau decizii importante pentru mine şi să perseverez mereu. Mama a devenit pentru mine un model pe care-l respect și acum, deoarece pe lângă faptul că ne-a crescut pe toţi trei de una singură, a dezvoltat în noi spiritul de iniţiativă şi o independenţă considerabilă.

Cum te vezi în viitor? Arta face și ea parte din planurile tale?
Acum alerg după tinereţea mea, fiindcă e plină de culoare. Pe viitor știu că voi face schimbări în interiorul meu, voi experimenta şi voi crea. Voi continua să muncesc şi să investesc în propria persoană. Arta? Arta n-o văd numai la muzeu, la cinema sau la teatru, dar în orice fiinţă. Depun o parte din sufletul meu în muncă şi nu fac nimic din datorie.

Mediul Papergirl se poate extinde și în alte domenii?
Pentru mine, munca și proiectul PaperGirl au devenit prioritare deoarece această activitate îmi aduce plăcere. Toată dăruirea aceasta vine din interior, fiindcă experienţele şi relaţiile cu oamenii pe care mi le-am construit pe parcursul timpului rămân fără preţ.

Motivarea personală e suficient de puternică ca să înlocuiască satisfacția financiară?
Acum lucrez la Camera de Comerţ Americană, dar munca de birou am impresia ca îmi şterge toate culorile şi creativitatea din viaţa mea. Astfel, PaperGirl e ceea ce continuă să mă ţină activă şi creativă. Atmosfera de la Paper nu se compară cu nimic, fiind una deosebită şi departe de realităţile noastre. Dragostea de viaţă izvorăşte în mine din Papergirl, din familia mea şi din cei care mă înconjoară.

Distribuie articolul: