Fotografia nud a fost stihia multor fotografi și fiecare a încercat să-și etaleze simțurile estetice mai bine decât predecesorul său. Conceptele sexy sau dezgolite frumos sunt foarte apreciate, dar și greu de realizat, mai cu seamă când vorbim de personaje. Fotografa Nata Eftene a încercat o joacă în lână și, alături de partenerul său de studio, Gelu Negură, au provocat-o pe actrița Mihaela Strâmbeanu la o ședință foto incendiară. Ce le-a ieșit, dar și ce exigențe au proiecte dezgolite frumos, dar și îmbrăcate în lână, ne spune fotografa Nata Eftene.

Nata, am descoperit recent că lâna este ajutorul tău în materializarea ideilor estetice și de fashion. Cum se „împletește” ea în poze?

Lâna este pentru mine o sursă de inspirație continuă. Din lână poți face orice: poți să împletești o Lie, o eșarfă, o bască, o rochie, să faci flori din ea, coronițe, brățări, genți… Descopăr zilnic alte și alte detalii minunate pe care le realizez din lână și nu încetez să mă uimesc de cât de fin și maleabil este acest fir, cât de bine se potrivește orice haină împletită în poze. E plăcută la atingere, trezește emoții și fantezii, se poartă bine… Lâna este a noastră de veacuri și e păcat să nu o exploatăm și purtăm cu mândrie.

Mihaela Strâmbeanu Foto: Nata Eftene

Vezi și: Vara se poartă „lii”, adică bluze inspirate din portul popular, împletite și croșetate din lână!

Fotografia sexy, ademenitoare, este și ea o artă. Care crezi că este granița dintre un concept care să fie „dezgolit frumos” și altul care să nu țină peste ani?

Fotografia sexy sau nud, cum i se mai zice, e o tema foarte specială pentru mine. Pentru ca fotografia nud să fie frumoasă cu adevărat, trebuie să lăsăm ceva ca să rămână misterios, nedescoperit, enigmatic. Dacă dezgolim total, nudul are nevoie de lumină specială, poza nud cere unghiuri, lumini, ritmuri, etc. Însă, mai presus de toate, este emoția. Arta e menită să trezească emoții, iar arta fotografică la fel sau, cu atât mai mult. Trezim gânduri erotice, fantezii, nu doar dorințe fiziologice concrete, nu emoții primitive. Emoție estetică, arta a ceea ce numim dezgolit – asta trebuie să dăm oamenilor prin fotografia sexy sau nud. Efectul pozei trece repede dacă dezgolirea modelului e totală. O fotografie cu mister mereu îți va lăsa loc întotdeauna pentru încă o întrebare.

Mihaela Strâmbeanu Foto: Nata Eftene

Cât de important este modelul în asemenea imagini: unde ne dorim să iasă în evidență și creația, și sexualitatea femeii?

Modelul e la fel de important ca și conceptul sau ideea ședinței foto. Aici fiecare detaliu cântărește mult: starea fizică a corpului, plasticitatea, energia și inteligența persoanei, curajul și îndrăzneala modelului, desigur și dezinhibarea și deschiderea modelului pentru realizarea ideilor fotografului. Granița, despre care ai întrebat, există, dar este individuală de la un concept la altul și de la o poză la alta. Fiecare artist o stabilește singur pentru sine. După mine poți să fii dezgolită astfel încât să trezești emoții și fantezii absolut diferite, dorința să fii admirată continuu. Dar dacă oferi o imagine simplă, unde se vede mai totul, efectul este rapid, dar și de scurtă durată. Mai este o exigență foarte importantă: dacă e nud, atunci să fie absolut totul impecabil – și ideea, și realizarea.

Mihaela Strâmbeanu Foto: Nata Eftene

Crezi că avem în Moldova specialiști suficient de bine pregătiți pentru fotografie sexy, nud chiar? E cineva, arta căruia o admiri?

Nu mi-ar ajunge nici spațiu să îi enumăr pe toți și mă tem să nu uit pe cineva. Fiecare fotograf care abordează tema nudului are cenzorul și nivelul său strict personal de abordare. Tema nudului se explorează în toată lumea, este foarte tentantă pentru un fotograf, iar dacă un artist foto vrea să-și încerce puterile, numai timpul poate demonstra dacă arta lui rezistă și este apreciată. Fiecare însă își va găsi spectatorul lui. Eu îmi redau fantezia, viziunea și talentul așa cum cred că e mai bine, iar cel mai mare critic poate fi doar spectatorul.

Mihaela Strâmbeanu Foto: Nata Eftene

Ce alte mesaje poate să transmită lâna, mai cu seamă într-un proiect fotografic așa cum e cel realizat cu Mihaela Strâmbeanu?

Mihaela Strâmbeanu e o artistă adevărată – în toate sensurile posibile ale acestui cuvânt. Pot vorbi despre ea la nesfârșit. Știu că pot realiza cu ea orice idee am în cap, iar dânsa va fi mereu deschisă pentru a o implementa. Mihaela are o plasticitate uimitoare, atât fizică, cât și emoțională. Atât de fină și puternică e Mihaela – exact ca lâna – și caldă, dar și foarte sensibilă. Inteligentă, cu un simț al umorului rafinat, cu o minte deschisă, senzuală, răbdătoare și foarte receptiva la cerințele noastre pe platou. Lucrăm în tandem cu partenerul meu, fotograful Gelu Negură – cel mai talentat fotograf de pe Pământ și e chiar dificil să asculți doi specialiști concomitent.

DSC01037.jpg-F

DSC01061.jpg-F

Foto: Nata Eftene și Gelu Negură