La trei săptămâni de când s-a stabilit cu traiul în Canada, Nata Albot a devenit nostalgică după plaiul natal. Fosta prezentatoare de la Jurnal TV  și-a relatat impresiile  și  oful despre noua viață începută de la zero pe blogul său. “Canada este frumoasă, Canada este sigură, cel puțin mai sigură decât multe alte țări de pe glob. Canada este mare, poate prea mare pentru ochii mei veniți din Moldova. Canada este complicată, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu legile care funcționează. Canada este înspăimântătoare și descurajantă pentru cei obișnuiți la ei acasă să stea pe cal, dar cu mintea rigidă și plină de complexe. Aici poți fi pe cal, dar nu din prima zi. Și pentru asta e nevoie de răbdare, rezerve financiare, mai mici sau mai mari, mult umor și flexibilitate. 

Toți mă avertizau despre cât de greu îmi va fi la început. Ba chiar îmi aduceau exemple de moldoveni care au renunțat și s-au întors pe soba mamei, acasă. Nimeni nu mi-a zis că e floare la ureche. Dar eu nu-mi închipuiam, până a începe să trec prin acest greu, despre ce greu era vorba. Adică îmi imaginam că ei se referă la nostalgie, dor de țară, dor de prieteni…..emoții pe care eu pur și simplu nu am timp să le trăiesc.

Deocamdată. Greul se ascunde sub altceva: sub multitudinea de taskuri pe care trebuie în paralel să le rezolvi într-o țară cu o structură și un sistem absolut necunoscut, chiar dacă funcționează ca ceasul. Cred că în prima săptămână ieșea fum din capul meu. Asta în timp ce apropiații mei îmi spuneau că eu am noroc, că noii veniți reușesc să rezolve aceleași probleme în nu mai puțin de o lună. Și totuși dacă mă veți întreba cum e, v-aș spune la fel ca și alții. În prima perioadă e complicat, foarte complicat. Nu oricine poate rezista unuis stres atât de mare. Eroi sunt cei care au făcut față acestor greutăți fără ajutorul rudelor, prietenilor sau măcar a unei singure familii venite mai devreme și cu mai multă experiență. Mai ales în lipsă de resurse de care să nu-ți pară deloc rău să te desparți.

Căutare de electroscasnice. Prețurile de aici sunt explozive. Să le cari din Moldova nu are rost. Au alte prize și altă tensiune în ele. Aici nimic nu e întâmplător, nici măcar instituția la care merge copilul tău la școală. Alegerea se face în baza codului poștal, pe net. Dar acesta e un subiect interesant pentru o altă postare”, scrie prezentatoarea.

 

Totuși, Natei nu i-a dispărut optimismul și spune:”Eu de-o săptămână deja locuiesc imaginar în noul meu cuib. În realitate însă, sper să fiu măcar pe ultima sută de metri înainte de mutare. Și da, mie nu mi-e ușor. Deloc. Dacă asta vrea cineva să audă. Dar mă simt atât de puternică și atât de dornică să rezist și să mă pun pe picioare, încât îmi permit cu toată sinceritatea și deschiderea să trăiesc și această aventură a vieții mele”.

Foto: www.nataalbot.md 

Distribuie articolul: