Studiile peste hotare sunt unul dintre cele mai principale motive pentru care tinerii de la noi decid să plece peste hotare și asta pentru că sistemul de învățământ de acolo oferă mai multe facilități în comparație cu cel de la noi. Dacă în Republica Moldova foarte rar vei întâlni persoane trecute de 30 de ani studiind la o facultate, ei bine peste hotare chiar și cei care sunt aproape de pensie aleg să facă studii. 

Cu patru copii și cu multe proiecte la care muncește, Nata Albot a decis să facă studii în Canada, acolo unde trăiește deja de 6 ani. Nata a dezvăluit 6 lucruri deosebite despre sistemul de învățământ canadian.

„După 2009 sentimentul de aprofundare în criză devenea din ce în ce mai puternic pentru mine în Moldova. Frate-meu atunci mi-a zis: Cel mai deștept lucru pe care poți să-l faci pe timp de criză e să înveți. De asta am ajuns în 2013 în Canada”, și-a început mărturisirea Nata pe pagina sa de facebook.

1. Sistemul de învățământ canadian e o gigantică afacere, gândită astfel ca să poți reveni la studii la orice vârstă, la orice specializare și pe orice anotimp (poți începe școala anul împrejur, nu doar toamna)

2. Poți face un bacalaureat într-un domeniu(numit la noi licență) sau în mai multe domenii, adică bac par cumul, ceea ce fac eu: franceză, turism gastronomic și marketing.

3. O licență universitară echivalează cu 90 de credite, pe care le acumulezi, absolvind 30 de cursuri obligatorii. Fiecare curs echivalează cu 3 credite. Din experiența mea însă, nu a fost posibil să mă încadrez în 30 cursuri. Unele din ele au cursuri prealabile, fără care nu poți începe cursul obligatoriu.

4. Sistemul îți permite, dacă ai timp, nu muncești, n-ai familie, să iei câte cursuri vrei per trimestru. Cu cât mai multe poți lua, cu atât mai repede absolvi. Dar, în egală măsură, te lasă să iei măcar și-un curs. Important e să termini licența în termenul stabilit, în cazul meu am 10 ani ca să termin bacalaureatul.

5. Orarul de cursuri nu ți-l impune universitatea. Poți lua cursuri dimineața, seara sau weekend. E foarte convenabil pentru cei care au familie sau un job.

6. Pentru ca să faci școală ai nevoie de mulți bani. Statul te ajută cu bursă, o parte din care trebuie să începi a o returna la bancă, cu un procent, la 6 luni de la absolvirea universității. Ca să beneficiezi de bursă trebuie să fii la timp complet, adică minim 3 cursuri pe trimestru. Cei cu copii sub 6 ani, pot beneficia de bursă și făcând doar 2 cursuri. Eu însă mă grăbesc să absolv, așa că toamna asta am luat 3 cursuri și am regretat. E prea stresant să împac acest ritm de studii cu familia.

Învăț deja de 6 ani, am 2/3 din studii terminate, am 15 mii datorie de bursă la bancă și am început a scoate foloase financiare deja cu ajutorul cunoștințelor acumulate. Studiile sunt o investiție și trebuie privite ca atare. Eu cred că merită efortul, dar voi?”, și-a întrebat Nata prietenii de pe rețelele sociale.

Citește și: Știai că Nata Albot a fost solista ansamblului muzical „Speranța”? Imagini de arhivă (Video)