„Moldova din bucătăria mamei mele” era marele vis al Natei Albot, dar și marea provocare a acestui an. Și-a dorit și a muncit atât de mult la ea, iar acum culege roadele efortului prin mulțumirea soților, care o inundă cu mesaje despre ce gospodine au în casă de când au carte de rețete. Care este planul pe mai departe cu „Eat like Moldovans”, dar și prin ce străchini a călcat ca să publice singură o carte, ne povestește Nata Albot.

Să-mi fi spus cineva câtă lume nouă voi cunoaște grație acestei cărți, m-aș fi grăbit să o fac mai devreme

De când a apărut cartea „Moldova din bucătăria mamei mele” firele mele virtuale se pare că doar în Groenlanda nu au ajuns. Grație ei am avut norocul să mă conectez la atâtea colțuri ale lumii, încât nu știu dacă mai este vreo carte creată de moldoveni care să fi ajuns acolo unde au mers rețetele mamei mele: Noua Zeelandă, SUA, Franța, Belgia, Irlanda, Germania, Italia, UK, Ecuador, Afganistan… iar lista poate continua. Bucuria mea este că ea le întregește viața gastronomică multor familii de moldoveni care au deja ani buni peste hotarele țării.

Moldova din Bucataria mamei mele

aurelia primaNu există o răsplată mai mare decât să primesc mesaje de la oameni care îmi trimit poze și un gând de dor

Adun toate mesajele cu poze într-un fișier aparte, pe pagina oficială a cărții, iar până acum am deja sute de fotografii cu rețetele mamei mele, puse în practică peste tot în lume: din Australia și până în Ecuador, din Denemarca și până în Chile. Aurelia, fata care a cumpărat online prima cartea mea, a venit de la Toronto într-o zi și ne-am cuoscut. Ce mă minunează este să înțeleg câtă lume a plecat din Moldova, câtă lume bună… Aurelia, spre exemplu, este specialist în autism.

Moldova din bucataria mamei mele

După ce am lansat-o am prins la minte!

În casa în care stăm acum la Montreal au pășit atâția oameni și fiecare caută să mai aducă ceva: o tartă, o ciocolată, o floare, un vin de casă… așadar, asta e o altă dimensiune de viață și comunicare umană – această carte! După ce am lansat-o am prins la minte, am trans învățături din greșeli și versiunea engleză am scos-o cu copertă groasă – ca să reziste în fața celor 92 de rețete cu poze. Iată de ce versiunea în engleză e un pic mai scumpă, pentru că producția e mai scumpă, însă și pentru că m-am aventurat de una singură în toată poveste asta – afară de partenerii comerciali, desigur.

cartea nata

Să produci o carte în Moldova este extrem, extrem de costisitor

Și repet, mai ales că eu am produs-o independent, lucru mai rar întâlnit. De obicei ele sunt produse de edituri, dar pe mine un pic m-a întristat să aflu la ce condiții trebuie să dau munca mea și a mamei mele și am ales să produc singură cartea. S-ar putea să fi greșit… dar omul numai din greșeli învață. Mi-aș dori ca atunci când ajung la Chișinău să prezint cartea strănilor din capitală, vreau ca ei să și-o dorească acasă, să o ia pentru prietenii lor. Apropo tirajul la cartea în engleză e mai mic, doar 500 de bucăți, dintre care vreo 50 deja sunt împărțite, oferite, dăruite.

colaj nata carte

Restul, sper să ajungă în toată lumea, în mâinile străinilor, în bucătăriile lor

Mexicanii au tacos, guacamole sau enchiladas, japonezii au sushi, iar libanezii au cuscus sau humus. De ce oare bucatele din Moldova nu ar prinde identitate internațională? De ce oare nu ar deveni și plăcintele, sarmalele și zeama noastră la fel de ușor rostite de străini cum rostim noi bucatele lor? Acum, acest lucru poate deveni posibil, dacă mă ajuți să răspândesc versiunea engleză a „Eat Like Moldovans /Moldova Din Bucataria Mamei Mele”, ieșită ieri din tipar.

Îmi scriu soți care îmi mulțumesc că nevestele lor au început în sfârșit să gătească gustos…

Iar eu mă topesc de mulțumire pentru efortul depus și ideea pusă în practică. Acum că îmi simt misiunea îndeplinită, tare tare vreau să vând cât mai curând cartea, pentru că trebuie să recuperez banii investiți și să-i pot investi în următorul proiect. Am adunat deja în jur de 40 de rețete pentru următoarea ediție și pentru asta aș vrea la vara viitoare să merg prin sate, în gospodriile femeilor de la țara și să gătesc cu ele… nu știu însă dacă mă ține buzunarul – sper să reușesc!

eat like moldovans

Dar asta nu e tot…

Pe lângă carte, pe care aș vrea să o continui în ediția cu numărul II pentru vara viitoare, mai avem două proiecte noi în plan pentru 2016. Deci toate pe lângă festivalurile deja bine cunoscute, organizate de Klumea, și Lavender Fest, cea mai nouă realizare a noastră. Să vedem însă cum se desfășoară lucrurile în țară, dacă nu cumva toți încep să stingă lumina și să nu mai ai pentru cine face ceva acasă. Ar fi trist… însă noi nu ne pierdem speranța!

Foto: Facebook.com/EATLIKEMOLDOVANS