Nu, jurnalista nu este acum la Kiev și nu se află în centrul protestelor din capitala Ucrainei. În contextul evenimentelor sângeroase care se petrec în ultimele zile pe Maidan, Piața Independenței din Kiev, Nata Albot a publicat pe blogul personal un articol care evocă Kievul anului 2013, atunci când jurnalista l-a vizitat, cu toate frumusețile sale și cu toate atracțiile Maidan-ului.

“Tot timpul am crezut despre capitala Ukrainei ca despre încă una dintre fostele capitale ale URSS, cu o mulțime de urme sovietice cum ar fi obiceiurile, arhitectura, oamenii . Dar am greșit. Kiev are mult mai mult decât atât de oferit.  O mulțime de lucruri pe care ucrainenii deștepți au știut să le păstreze pentru ei și pentru generațiile viitoare. Din fericire, Ucraina  este țară în care oamenilor le păsa de rădăcini și tradiții nu doar de sărbători. Asta se simte de la pachetul de înghețată până la magazinele de modă de pe Maidan”, scrie jurnalista stabilită în Canada pe blogul său personal.

Nata Albt la Kiev

Kiev Nata Albot

Nata Albot Kiev

Kiev Nata Albot

Jurnalista este îngrozită de cele ce se întâmplă la Kiev și crede că solidarizarea noastră cu poporul ucrainean ar fi un sprijin în plus pentru remedierea situației. “Acum, când văd flăcările și cruzimea care au cuprins Kievul, inima mea suspină pentru viețile și valorile pe care Kievul le pierde la fel de irecuperabil, precum m-am îndrăgostit eu de acest oraș. S-ar putea ca așa strălucitor, luminos și cald Kievul să  nu va fie niciodată. Sau poate există vreo posibilitate că și noi să ne implicăm. Prin a împărtăși sprijin și solidaritate în fața acestor imagini de groază. Pentru cei care nu au fost Kiev, am vrut să descoperiți acest oraș frumos, în care acum animalele au ajuns să bată și să ucidă oameni”, a mai notat Nata Albot.

foto de pe Maidan

Amintim că zilele trecute la Kiev a fost rănit operatorul și regizorul Cristian Jereghi, fiul renumitului regizor moldovean Valeriu Jereghi, aflat pe Maidan. Tatăl tânărului se află acum la Kiev, unde filmează un film artistic „Occupation” despre Operațiunea de la Kiev din 1920.

Distribuie articolul: