Stabilită de ceva vreme în Montreal, Canada, jurnalista Nata Albot și-a propus să le prezinte noilor ei concetățeni frumusețile Republicii Moldova. Deoarece este înrolată și la Universitate, Nata și-a convins colegii să participe la o sesiune de gătit bucate tradiționale moldovenești. Astfel, după ce a colectat 1000 de mărțișoare pentru Montreal, Nata Albot a gătit, cot la cot cu noii ei amici, mămăligă, friptură și alte bucate specifice moldovenilor. Vedeți mai jos reacția străinilor după ce au servit din mămăligă.

“Noi avem tradiții culturale foarte colorate, vii și atrăgătoare. Credeți-mă, de la distanță ele par și mai extraordinare. Și noi mai avem oameni, în țară și în afară. Și acești oameni, care nu ne fac de râs, ci conving că le place să muncească, sunt profesioniști, inteligenți, pozitivi, pe alocuri nemotivat de optimiști, sunt receptivi, săritori la nevoie, mai naivi, dar foarte ospitalieri. Eu mă consider unul dintre ei (orice ați zice unii) și datoria mea și a acelora de-alde mine este să ne umplem odată de mândrie și să partajămvalorile noastre culturale oriunde ne-am afla. Prin port, prin muzică, dans, obiceiuri de sărbători și gastronomie. Fiecare să aleagă ce-i place și ce-l inspiră. Dar să facă asta. Pentru că lipsa de identitate pentru o țară este asemănatoare cu destinul unui om fără nume. Ești nimeni, vii de nicăieri și nimeni nu te știe. Și dacă nimeni nu te știe, nimeni nu te bagă în seamă”, își explică Nata acțiunea, pe blogul său personal.

Nata cu colegii

“Între timp, cât nu mai am timp, am mers la Universitatea mea și le-am propus să organizez o seară gastronomică a Moldovei. Bineînțeles că m-au întrebat, în primul rând, unde este asta. Apoi s-au adunat un originar din Quebec, o studentă din Elveția, unul din Paris, altul din Bretagne, o argetiniană, un libanez și o studentă din Coasta de Fildeș. Și i-am pus pe toți la treabă”, adică au gătit mămăligă, friptură și alte bunătăți tradiționale pentru moldoveni și foarte diferite pentru studenții multinaționali din Canada. Iată cum au reacționat aceștia după ce au gătit și gustat din mămăliga moldovenească.

Nata taie mamaliga

“… m-am gândit eu și am atacat cu tradițională mămăligă cu mujdei, brânză, smântână, pește prăjit, murături de casă , scrob și izvar. Mămăliga, până la asta, am gătit-o de 2 ori în Canada și nu mi-a ieșit niciodată. De data această însă am avut noroc. Ba chiar am reușit să o tai cu ața… Le-am adus și muzică. Ultimul album al lui Iurie Sadovnic. Așa muzică nu mai face nimeni în Moldova. Eu îl ascult și îl tot ascult. Nici nu vă puteți închipui, cât de gustoasă e Moldova pentru niște străinii care nu i-au știut numele până ieri. Iar mărțișoarele noastre (însoțite de-o legendă scurtă și bine ambalată) s-au împrăștiat mai ceva ca pâinea caldă”, mai scrie Nata Albot.

Nata si martisorul

Sursa Foto: NataAlbot.md

Distribuie articolul: