Dacă părul și genele le poți modela, alungi sau tăia, atunci nasul sau urechile sunt mult mai greu de schimbat. Greu, dar nu şi imposibil. Îl urăști pentru că este cârn, le detești pentru că sunt mari sau ascuțite dar, cu ajutorul unei operații plastice poți avea forma nasului visată și urechile ideale. În termeni medicali, operația plastică a nasului este numită rinoplastie, cunoscută şi ca „operaţie estetică la nas” sau operaţie de remodelare a nasului.
Chirurgul plastician Ercan Karacaoglu, medic la Spitalul Medpark din Chișinău, susține că aceasta este una dintre cele mai solicitate proceduri cosmetice. „Ea se efectuează dintr-o varietate de motive care pot include mărirea sau reducerea dimensiunii nasului; schimbarea vârfului sau punţii nasului; înlăturarea cocoaşelor sau umflăturilor inestetice, precum şi îndreptarea sau îngustarea nasului”.

Această procedură medicală poate îmbunătăți înfățișarea, iar dacă totuși aţi decis să faceți această schimbare, trebuie să discutați, mai întâi, cu medicul chirurg. Rinoplastia se poate efectua pentru a realiza obiective estetice si reconstructive, pentru a corecta defecte din naştere şi probleme repiratorii. Este o intervenţie chirurgicală efectuată pe nas unde cartilajul, oasele şi, câteodată, ţesuturile moi ale nasului sunt remodelate.
Această tehnică chirurgicală redă forma naturală a nasului în urma unor traumatisme sau chiar a deformarilor ereditare.

Cum nu este o operație dificilă, nici consecințele acestei intervenții nu sunt grave.
„După operaţie pot aparea mici puncte roșietice din cauza spargerii unor vase mici de sânge. Iar dacă vă gândiți la cicatricele lăsate, ele nu se observă daca se practică metoda închisă. Dacă metoda intervenției a fost deschisă, atunci ele sunt puţin vizibile”.
Urechile, de asemenea, reprezinta o sursă de complexe pentru multe persoane. Dacă nu reuşesc să le accepte aşa cum sunt, înţelegând că anume aceste mici defecte ne fac unici şi interesanţi, atunci mai este o soluţie – bisturiul.
Ortoplastia este procedura cosmetică prin care se corectează urechile decolate (clăpăuge). De asemenea, mai este cunoscută şi sub denumirea de remodelare chirurgicală a urechilor. Operaţia, de obicei, se efectuează la copii cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani şi la adulţi. Copiii sunt deosebit de sesnibili la această problemă pentru că pot fi intimidaţi sau tachinaţi de semenii lor.
Profesorul Ercan Karacaoglu ne recomandă ca operația să fie efectuată cât mai curând posibil. “Când este vorba de otoplastie, cu cât aceasta este efectuată mai devreme, cu atât este mai bine, efectele fiind nu numai de ordin estetic, dar și de ordin psihologic”.

Medicul recomandă adulților care au copii cu acest defect să cosulte un medic plastician. “Procedură trebuie efectuată la o vârstă fragedă, fiindcă cartilagiul este încă extrem de maleabil, permiţând, astfel, o mai mare ușurință în conturarea unei noi forme, mai plăcute, a urechii”.
Mulți se tem că această operație ar modifica capacitatea auditivă. Medicul ne asigură că nu există nici un risc de a pierde auzul, deoarece aici se lucrează doar cu cartilajul.

Deşi operaţiile plastice aduc beneficii de ordin estetic şi al încrederii în sine, există şi un mare dezavantaj – sunt costisitoare. Deci, cam cât ar trebui sa scoatem din buzunare dacă ne decidem să facem acest pas? În Chișinău sunt cinci centre medicale care efectuează această intervenție chirurgicală. Operația nasului va costa 1500 euro, aici incluzându-se atât analizele, cât și spitalizarea de două zile. Remodelarea urechilor ar putea costa până la 7000 de lei.

Totul depinde doar de balanţa dintre ceea de ce avem, cu adevărat, nevoie şi ceea ce ne dorim.

Distribuie articolul: