Publicația Recorder a scos un articol amplu în care dezvăluie dedesubturile operațiilor de cezariană. Jurnaliștii din România au cercetat statisticile și cauzele pentru care se recurge cel mai des la nașterea prin cezariană deși nu există niciun temei medical. România este campioană în Europa la operațiile de cezariană, scriu ei. „Cezariana este o operație efectuată atunci când nașterea naturală implică un risc major pentru făt sau pentru mamă. Organizația Mondială a Sănătății spune că cezariana ar trebui să fie excepția de la regulă și în niciun caz nu ar trebui recomandată ca o opțiune comodă în detrimentul nașterii naturale. Totuși, în România cezarienele au devenit regulă.”

Aproape 40% dintre femeile din România nasc prin cezariană, deși de multe ori asta nu se justifică medical. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de nașteri prin cezariană să nu depășească 10-15%. State precum Marea Britanie sau țările nordice mențin acest procent scăzut, pentru a reduce riscurile asociate operațiilor. 

Așa se face că unii medici ginecologi dezinformează femeile gravide pentru a se ajunge la o operație cezariană. Motivele sunt legate de comoditatea cadrelor medicale (cezariana poate fi programată), frică (medicii se tem de complicații la nașterile naturale, iar femeile, de durere), bani (o cezariană într-un spital privat poate costa dublu față de o naștere naturală. La fel se întâmplă și în spitalele de stat, numai că aici este vorba și de plăți informale). Nașterile prin cezariană pot fi și surse de venit pentru spitale. O cezariană este mai scumpă decât o naștere naturală. Este decontată din buzunarul contribuabililor, din sistemul de asigurări de sănătate, cu aproape 240 de dolari, în medie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fenomenul este uriaș și periculos – cezariana poate duce la complicații post-operatorii, la recuperări grele și, pentru multe femei, este un episod traumatizant. Mai mult, se investighează dacă ar putea avea efecte, pe viitor, asupra sănătății copiilor. Problema este recunoscută inclusiv de medicii ginecologi. De peste două decenii, însă, mulți profită de situație pentru a-și rotunji veniturile prin aceste proceduri chirurgicale, ignorându-și jurământul de a face ce e mai bine pentru pacient.

Citiți mai multe pe recorder.ro.