Povestea Tatianei Ursu, o moldoveancă stabilită încă din studenție la Brașov, este poate anapoda decât ne-am imagina. După ani buni în care a făcut marketing, vânzări online și multe altele, tânăra a fondat recent Kardelia.ro – o mică afacere cu lână și andrele, cu pături și perne decorative, fulare și pulovere împletite manual, care se vând online ca pâinea caldă. Așa se face că tatiana nu a ținut până acum andrelele în mână niciodată, iar pasiunea pentru firele gigante de lână merinos și acrilică a venit odată cu maternitatea.

„Păturile sunt create cu grijă, după o tehnică specială, care să le asigure rezistența în timp. În cazul pernelor, avem gândită împletitura astfel încât să nu se vadă niciun nod inestetic, să fie uniforme pe toate părțile. Cel mai dificil mi-a fost să găsesc cele mai calitative fire, pentru ca produsele să aibă un design deosebit, să fie practice și să ofere confortul necesar”, a povestit Tatiana Ursu.

De ce Kardelia? De-atâta!

Tatiana Ursu, fondatoare Kardelia

„Aveam la mine denumirea de multă vreme. Kardelia este un personaj dintr-un film. Eram în liceu când l-am văzut și mi-a plăcut acest nume atât de mult, încât l-am făcut nickname-ul meu pe online. Căutam denumirea pe site-ul care oferă domenii, și fără să vreau am scris tot „Kardelia” și mi-a apărut „kardelia.ro”. În următoarea secundă am cumpărat domeniul pentru site. Nu am stat să verific nicio altă denumire. A doua zi s-a conturat și sloganul – „Împletim îmbrățișări”. M-am ocupat eu de site, de administrare și de toate restul… Evident că am eșuat de câteva ori, a trebuit să o iau de la zero cu textele și aranjarea, dar, într-un final, mi-a ieșit. Voiam să fie simplu, să poată oricine naviga cu ușurință și să găsească ce are nevoie. Acest site este „handmade”, la fel ca și produsele din el.

De ce business? De-atâta!

Eram cu bebe mic acasă, el dormea pe pat, iar eu căutam lucruri pe Internet. MI-a atras atenția o poză cu o pătură din acest fir gigant și am vrut să văd cât costă, de unde o pot luă, din ce e făcută. După multe căutări prin magazinele online românești, nu am reușit să găsesc pătură. Însă am dat de tutoriale despre cum să-ți faci singur decorațiuni din merinos. Mai departe, altă problemă! Nu găseam nici firul acesta special să îl cumpăr din România. În schimb, am descoperit două mari companii străine care fac asemenea minunății de câțiva ani. Am citit tot ce am găsit despre ele. După câteva ore de studiu, l-am sunat pe soțul meu și i-am zis că am o idee.

 

De ce lână merinos? De-atâta!

Tatiana Ursu, fondatoare Kardelia

„M-a motivat însăși ideea. Efectiv m-am îndrăgostit de produse, de lâna merinos, de procesul de producție. Voiam neapărat pentru mine să am așa ceva prin casă. Am pornit pe acest drum cu zero cunoștințe în domeniul textil, împletit, lâna și tot ce ține de el. Știam doar cum trebuie să arate produsul final. E poveste lungă și încâlcită cum am învățat eu să împletesc, însă mă bucur mult că am susținerea soțului meu este, a părinților și prietenilor, de la care am primit doar încurajări. Am educația antreprenorială în sânge, de acasă, pentru că părinții au un business și despre asta se vorbește în casă mai mereu. De fapt sunt mai mult o autodidactă, învăț din mers și îmi iau mereu lecția”, ne-a mai povestit moldoveanca.

Nicio afacere fără piedici

Prima barieră a fost finanțarea. Am scuturat pușculița, m-a mai ajutat familia, însă materia prima este foarte scumpă și trebuie adusă de departe. Aveam nevoie de cel puțin 2.000 € că să pot avea un prim stoc de materiale. A două barieră a fost lipsa mea de cunoștințe în domeniu. În viața mea nu am ținut în mână andrele de împletit. Nici acum nu le țin, tot ce se vede pe site este făcut doar cu mâna goală. A treia barieră, care era doar în capul meu, a fost „Oare ce o să zică lumea”. Mi-a luat jumătate de an să recunosc că, de o vreme încoace, investesc bani și timp într-o afacere cu pufoșenii handmade. Am depășit doar cea din urmă problemă, evident. Investiții și cât mai multă practică trebuie întotdeauna.

De ce să aleagă lumea păturele împletite? De-atâta!

Pentru că nu cumpără doar o pătură sau un fular. Cumpără o stare de spirit, cumpără îmbrățișări, căldură, confort. De asemenea, își pot personaliza produsul, atât pe dimensiune, cât și pe culoare. Transportul este mereu gratuit. Pe acest domeniu concurența nu este foarte mare, dar nici piața nu este foarte generoasă, după părerea mea. Produsele din merinos sunt scumpe datorită acestui fir prețios, iar la acest capitol ne batem cu produsele mai ieftine, în serie, ce se găsesc în magazine. La noi fiecare piesă este lucrată manual. Nimic nu se compară cu delicatețea și confortul pe care ți-l da un accesoriu din merinos.

De-atâta pentru că îi place!

„Acum provocarea cea mai mare este prezentarea cât mai bună, corectă și realistă a produselor pe site, în mediul online în general. Pe această nișă de produse, calitatea fotografiilor este un factor decisiv. Pentru asta e nevoie să colaborez mereu cu fotografi buni. Este foarte important să redau cât mai exact culoarea produsului, textura, dimensiunile, clientul să își dea seama cât mai bine ce comandă. Pentru asta voi dezvolta site-ul în continuare. Planific să integrez plata cu cardul și un program de gestiune a comenzilor, care să automatizeze emiterea documentelor. Să ne punem la punct pe partea de identitate vizuală, grafice, stil de prezentare. Să nu uit și de promovarea plătită, care tot trebuie structurată. Ideal ar fi să dau toată administrarea asta online unui om mai priceput ca mine și eu să mă concentrez doar pe procesul de creație”, mai declară Tatiana Ursu.

Foto: Kardelia.ro