Cântă la țambal de la 10 ani. Are în spate zeci de concerte și concursuri în care a reprezentat Moldova. Însă, de aproape 4 ani, Alexandru Șura și-a luat țambalul și s-a mutat în Canada, unde continuă să facă muzică — de această dată, pentru publicul de peste ocean. „…era normal să devenim muzicieni”
A ales să facă muzică dintr-o motivație oarecum firească, pentru că vine dintr-o familie în care muzica întotdeauna a stat în capul mesei: „Tatăl meu este muzician, a activat timp de 18 ani în Ansamblul Academic de dansuri și cântece populare „Joc”. La noi în familie se cânta și se cântă la toate sărbătorile și era normal ca eu și sora mea să devenim muzicieni, pentru că ne plăcea muzica de mici copii.” Mai întâi, Alexandru Șura a făcut pianul, ca după doi ani să aleagă definitiv țambalul: „tata a decis să iau ca instrument de bază țambalul și de atunci nu m-am despărțit de el.”

Au urmat multiple participări la concursuri naționale și internaționale, iar la 16 ani Alexandru Șura dădea deja primul său concert cu Orchestra Simfonică Națională. Studiile muzicale la liceul „Ciprian Porumbescu”, apoi la Academia de muzică „Gavril Muzicescu” au confirmat o dată în plus că alegerea lui Alexandru Șura — țambalul și muzica – sunt calea vieții lui.

„În Canada am găsit un public dornic de muzica noastră”
Totuși, în 2008, Alexandru Șura decide să plece din Moldova și ajunge peste ocean. Zice că a plecat în Canada pentru țambal: „am vrut să-l fac cunoscut și pe continentul nord-american, iar ca să-mi fie mai ușoara integrarea în societatea canadiană, am decis să fac un BAC în compoziție la Universitatea din Montreal.”
Departe de publicul de acasă, Alexandru Șura continuă să facă muzică: „din primele zile în care am ajuns la Montreal, am cântat pentru moldovenii de aici și am găsit un public dornic de muzica noastră”.

În paralel, Alexandru mai participă la diverse evenimente muzicale. „În Canada, am avut două participări consecutive la Festivalul de Jazz din Montreal. Am fost invitat special în concertele Orchestrei simfonice a Universității din Montreal și ale „Musicians of the World Symphony Orchestra”, dar și în spectacole organizate de diaspora română, rusească și evreiască.”

„Pentru mine încă nu știu unde e mai bine, dar pentru viitorul copiilor mei — știu”
Muzicianul Alexandru Șura recunoaște că a ales Montrealul pentru că e un centru cultural foarte important în America de Nord, iar Canada este o țară care îi oferă fiecăruia o șansă să se realizeze. „Trebuie doar să muncești mult și să ai un pic de noroc”, adaugă el.

Dacă îl întrebi de viitor, Alexandru Șura spune că își dorește să-și ia BAC-ul în compoziție și să reușească să-și îndeplinească tot ce și-a pus în gând cu țambalul: „să am concerte cu orchestra de cameră din Montreal și înregistrarea unui CD la vară”.

Cât despre revenirea la Chișinău, e precaut și recunoaște că sunt multe pro și contra pentru a da un răspuns fără echivoc. Totuși, țambalistul notează: „pentru mine — încă nu știu unde e mai bine, dar pentru viitorul copiilor mei — știu”.

Distribuie articolul: