Superstițiile ar trebui să fie ultimul lucru la care, în viața asta, atragem atenția. Ei bine, până și mutatul în casă nouă e moment de multe superstiții și obiceiuri stranii de care unii țin cont cu mare precădere. Care sunt acestea, dar și ce zic psihologii despre superstițiile legate de mutatul în casă nouă, citiți mai jos. 

Aruncă mătura veche

Se zice că dacă te-ai hotărât să îți schimbi locuința, să nu iei mătura veche cu tine în noua casă! Această superstiție se bazează pe supoziția că mătura îți va aduce ghinionul și dezordinea din vechea casă. Dacă ai uitat de acest lucru sau pur și simplu abia acum ai aflat de asta, aruncă mătura pe fereastră în cel mai scurt timp! Astfel vei scăpa de vechiul ghinion.

Pisica ta te va ajută să alegi casa potrivită

Pisicile sunt animale sensibile și vor simți imediat o casă cu o încărcată de energie negativă. Lasă-ți pisică să inspecteze înainte nouă locuința. Dacă această se va grăbi să iasă cât mai repede de acolo, NU cumpără casa! Înseamnă că locuința este încărcată de ghinion. Se mai spune că pisica este prima care trebuie să peșească într-o locuință nouă.

Pâine, sare și bani

Primul on care intă în casă trebuie să aibă aceste lucruri magice. Cumpără mai multă sare pentru că este un simbol al norocului. Mai multă sare înseamnă mai mult noroc, iar să rămâi fără ea îți poate aduce ghinion. Aruncă puțină sare în fiecare cameră și în jurul ușii pentru a goni spiritele rele care ar putea să îți atace casa. În plus, că să te bucuri de prosperitate în casa cea nouă, aruncă câteva monede prin sufragerie.

Ziua potrivită de mutat

Da, există câteva superstiții legate și de când anume e cel mai bine să te muți. Joia, se pare, este ziua cea mai propice pentru mutat în cultura Tamil. Evită să te muți în casă nouă vinerea, sâmbăta sau în zilele ploioase.

Cadouri pe care nu le accepți când te muți

Ne place să primim cadouri – dar unele trebuie evitate, mai ales dacă te-ai mutat într-o casă nouă. Ca de exemplu, dacă un prieten îți aduce un set de cuțite, trebuie să îl refuzi. De ce? O superstiție mai veche spune că acest dar va tăia prietenia dintre voi. Dacă prietenul care ți-a dăruit cuțitele nu se lasă convins să nu ți le ofere, atunci oferă-i la schimb o monedă. Aceasta va anula efectele nefaste ale cadoului cu „energie negativă”.

Animalele care influențează energia din casă

Dacă ai găsit o broască sau un greiere în noua casă, atunci bucură-te căci este semn bun. Dacă, în schimb, un șarpe a pătruns în casă, acesta prevestește moartea cuiva care locuiește în acea casă. La fel, și o pasăre care ți-a pătruns pe fereastră poate fi semn că cineva va muri. Că să scapi de efectele nefaste, va trebui să ajuți pasărea să iasă din casă cât mai repede. Dacă o pasăre își face cuib pe acoperișul tău – acesta te va proteja și te va menține prosperă până când se va reîntoarce în primăvară. 

 casă nouă

Pe cât de benefice sau malefice pentru spiritul și armonia familiei sunt aceste fabulații, ne-a spus psihologul Tatiana Mânăscută. “De cele mai multe ori aceste superstiții chiar ne pot încurca mai mult decât ajuta. Toate superstițiile au explicație în perioada în care au apărut (exemplul oglinzii sparte – foarte prețioasă în evul mediu, ori sarea vărsată care aduce sfadă în familie – tot fiind scumpă în acea perioadă). Fiecare om are o neliniște sau un stres înainte să calce pe un teren necunoscut și atunci căutăm lucruri din experior ca să umplem acest gol”, ne explică psihologul.

“Cel mai bine este ca înainte să vină cineva în vizită în noua locuință, membrii familiei să se roage pentru casă. Poate fi un ritual al soților, o rugăciune, un câtec religios ori lumânări aprinse în toate odăile – ei sunt primii care au călcat și ei trebuie să binecuvânteze casa cu bunătate. E importantă starea lor de spirit, pentru că aceasta formează energia casei. Trebuie sa fim curați la suflet, să mergem în noua casă cu sufletul deschis și cu inima curată”, ne mai recomandă Tatiana.

Despre acceptarea sau respingerea anumitor daruri primite în noua casă, psihologul spune: “Darurile? Depinde de atitudinea cu care le primești – dacă te bucuri de cadou nu ai timp să te gândești la superstiții, cu cât mai mult începem să credem în ele, cu atât mai mult uităm de ceea ce trebuie să fim. O rugăciune spusă din toată inima este mult mai benefică decât o sută de superstiții. Casa nouă este un dar care trebuie primit cu suflet curat, fără ceartă sau supărare”, declară Tatiana Mânăscurtă.