Un experiment inedit a dovedit că toate femeile din lume se văd ca fiind mai grase decât sunt de fapt în realitate. Iar motivele pentru care mintea femeilor interpretează în acest fel greutatea corporală sunt cel puțin interesante. 

Imaginea pe care o femeie o are asupra propriului corp diferă, uneori, de la cer la pământ, iar în alte cazuri cu aproximativ cinci kilograme. Practic, indiferent cât se uită în oglindă, cât monitorizează kilogramele indicate de cântar și chiar dacă trece testul suprem prin care dovedește că încă mai încape în jeanșii ei de acum cinci ani, femeia se vede mai grasă decât este în realitate.

Psihologii care tratează probleme emoționale și psihice care-și au rădăcinile în propria imagine despre corp au concluzionat că nivelul de nefericire a unei femei este proporțional cu diferența dintre kilogramele reale pe care le are și cele imaginare.

Bijal Chheda-Varma, psiholog specializat în imaginea trupului de la Spitalul Capio Nightingale din Londra, atrage atenția că testul siluetei este foarte des folosit de specialiștii din branșa sa pentru că este un mod foarte simplu pentru a determina cât de nemulțumită este femeia de propriul fizic.

„Practic, cu cât este mai mare diferența între cât cântărește femeia și cât de grasă crede ea că este, cu atât nivelul de nemulțumire față de propriul trup și gradul de nefericire este mai mare. Majoritatea femeilor au o viziune foarte distorsionată asupra propriului corp”, spune psihologul Bijal Chheda-Varma.

„Când diferența este mai mare de trei sau patru puncte, înseamnă că percepția femeii asupra aspectului ei fizic o afectează emoțional și psihic. Dacă cifrele sunt depășite, este predispusă la tulburări alimentare”, adaugă Bijal Chheda-Varma.

Pentru a înțelege exact ce reprezintă punctele, psihologul dă exemplul lui Renee Smith, în vârstă de 50 de ani.

Renee crede că are mărimea 6 de pe tabel și-și dorește să arate de mărimea 3. Ea este, de fapt, de mărimea 5, deci un punct diferență.

Jan Bryant, tot în vârstă de 50 de ani, are impresia că are mărimea 7, și-și dorește să fie de 3. Deși ea se vede încadrată în 7, Jan este doar de 5.

Distribuie articolul: