Invitată în studioul UNIMEDIA, ministra Culturii, Monica Babuc, a dezvăluit, mai multe detalii despre parada portului popular care va avea loc mâine, în Piața Marii Adunări Naționale, dar și mai multe secrete despre ținuta pe care o va purta cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Ce a declarat ministra, vedeți în interviul de mai jos.

„Va fi și o sărbătoare de familie, pentru că și eu am obișnuit să ies cu familia în oraș și să ne bucurăm de manifestațiile care aveau loc în PMAN, de focurile de artificii și artiștii noștri îndrăgiți. Cred că și în acest an vom face la fel, pentru că, dincolo de bucurie, este și un semn al demnității noastre. Demnitatea și curajul întotdeauna au scos în evidență obiectivele pe care le are un popor sau altul”, a mărturisit Monica Babuc, despre sărbătoarea care va avea loc mâine.

Întrebată fiind despre ce a pregătit Ministerul Culturii pentru data de 27 august, la Chiușinău, ministra Culturii a declarat: „Ca de obicei, va fi o suită de acțiuni culturale, pe care încercăm să le oferim publicului nostru cu mult drag. Vorbim, în primul rând, despre tradiționalul spectacol al copiilor de la ARTICO, care va fi chiar în dimineața zilei de 27 august, după depunerea oficială de flori. Spectacolul va fi urmat de un recital al orchestrei Doina, a Ministerului Apărării și o paradă a portului popular. Această paradă a portului popular va fi la cea de-a doua ediție. Anul trecut, parada a fost reprezentată de colectivele etnofolclorice model, din toată țara. În acest an, axăm parada portului popular pe colectivele coregrafice care vor veni din 30 de raioane ale țării și care vor reprezenta cele mai inedite tehnici de dans popular și, implicit, de costum popular: vor prezenta costumele și vor dansa în același timp. Ideea portului popular din acest an este Hora Mare – cea care definește spiritul de comuniune al poporului nostru în aceatsă perioadă nu tocmai simplă și în care este necesar să dăm dovadă de curaj. 

Ministra Babuc a mărturisit că va purta tot straie din portul nostru popular, la evenimentul de mâine: „Este o surpriză! Nu va fi un costum de patrimoniu, ci un costum inedit, care este confecționat de o meșteriță foarte cunoscută de la noi. Sper să fie unul frumos, la fel ca și toate costumele care se poartă la noi cu această ocazie. Știam că va trebui să-l port, de aceea l-am rugat să mi-l împrumute. Am văzut acest costum cândva și m-am gândit că mi-ar plăcea să-l port. E normal că nu poți să-ți permiți foarte multe ii sau foarte multe costume. Cele inedite și autentice sunt lucrate manual și costă foarte scump. Oricât ți le-ai dori, nu poți să le ai. Va fi un costum împrumutat, dar care mi-a plăcut. Eu, în garderobă, nu am foarte multe ii, decât vreo 3-4. Am o ie brodată de mama mea încă în perioada anilor studenției sale la Școala pedagogică din Orhei – de la începutul anilor 50. Este o ie pe care am purtat-o în prima mea zi de studenție – în 1981, la facultate. Dar, pentru că este făcută cu o stofă destul de subțire, o îmbrac destul de rar, vreau să fie memorabilă”, a mai dezvăluit ministra.

Monica Babuc a făcut și un apel către toți cetățenii Republicii Moldova, cu privire la sărbătoarea de mâine: „Ne anunțăm chemarea către toată lumea care are în garderobă o ie sau o cămașă națională, să vină îmbrăcați în ele, pentru că este Ziua noastră națională. Bineînțeles că nu este obligatoriu, pentru că orice om poate veni să admire aceste costume.”

Foto: captură video, Facebook.com