Irina Zasadnîi – moldoveanca care a renunţat la arta gratis de acasă în favoarea artei plătite din Taiwan şi nu a greşit alegerea. Tînăra care ne încînta privirile cu dansul său pe scenele din Republica Moldova a ales să fie “prezenţă exotică”, dar b

De ce ai plecat din Moldova?

Din cauza mizeriei în care se agla domeniul dansurilor, din care făceam parte şi eu. Oportunitatea de a pleca peste hotare, mai ales în aşa o ţară exotică ca Taiwan, unde auzisem că este foarte frumos, am primit-o ca pe o mană cerească (rîde). Sigur că am acceptat să plec din ţară, mai ales că salariile de acolo nu merg în nicio comparaţie cu cele plătite dansatorilor aici.

Ce are in plus Taiwanul fata de tara noastra, pe plan profesional?

Profesionalismul e la alt nivel, unul mult mai mare decît cel autohton. în plus salariile plătite unui dansator profesionist sunt de aproape 5 ori mai mari ca în ţărişoara noastră pitorească. Aici (în Taiwan, n.r.) e mai uşor să te pui pe picioare şi să-ţi faci condiţii de viaţă decente, decît în Moldova. Pentru populaţia de aici noi, cei cu `ochii mari` suntem `exotică` în formă curată, fapt care se răsfrînge direct pe interesul, citeşte, banii localnicilor.

Unde te vezi peste 5 ani?

Nu ştiu unde exact, territorial vorbind, dar sigur alături de familie. Sunt unicul copil la părinţi şi de aceea probabil nu putem sta mult timp departe unii de alţii. Dacă voi primi oferte avantajoase de aici din Taiwan, poate am să-mi iau familia aici, dacă nu – voi merge eu în Moldova. Unlucru e sigur – vreau să-mi întemeiez şi eu o familie, poate un copil, cine ştie?

De ce s-a destramat show-baletul la care dansai aici, in Moldova?

Probabil di cauza plecării pedagogului nostrum de dans. Din cite ştiu eu acesta a plecat la părinţii săi în Belarus, iar show-baletul a rămas văduvit de lideru şi ideologul său.

Care este salariul unei dansatoare in Taiwan?

Aici m-ai prins! Salariul meu este undeva între 2-3 mii de dolari, depinde de cît vrei să dansezi. Difirenţa este foarte mare între realităţile financiare de aici şi de acolo, din păcate. în Moldova, pentru a fae atîţia bani trebuie să dansezi zi şi noapte, sau să dansezi şi să mai practice şi alte îndeletniciri, pe lîngă dans (ride).

Ce fel de dansuri practici acolo?

Nu am un stil anume. Dansez orice, ştii tu ai fost dansator, noţiunea de show-balet este una foarte largă, întrunind mai multe stiluri. De obicei este ceva contemporary.

Ai vre-un obiectiv fixat pe plan profesional, in viitorul apropiat?

Da. Eu cred că nu poţi trăi fără un obiectiv în viaţă. Este foarte important să ştii ce vrei să faci şi unde vrei să ajungi. Acum vreau să-mi deschid aici o şcoală de dans sau un studiou. Ar fi ceva extraordinary să învăţ copii să danseze. Am încerederea că voi reuşi să fac acest lucru.

Cit timp dansezi şi cit timp ai liber, la moment?

Foarte puţi timp liber. Sunt mereu între concete, repetiţii sau filmări. Am un ritm nebun de viaţă, care mă oboseşte la maximum, dar este o oboseală din cele plăcute, atunci cînd ştii că faci a nume ceea ce vrei să faci, şi-ţi iese foarte bine.

Dansatoarea (adica tu) se gindeste şi la alte studii?

O, da. Sigur că mă gîndesc şi la alt fel de studii dar acum prefer să fac ceeace-mi place şi la ce mă pricep cel mai bine, cu atît mai mult că pot să-mi asigur un trai decent în acest fel. Cînd am să `pun ghetele în cui`, atunci am să analizez mai bine oportunitatea de a face alte studii.

De ce pleaca oamenii talentati din Moldova, inclusiv tu?

în primul rind din cauză banilor, difirenţa între salariile din Moldova şi cele de `peste` sunt extreme de mari, devenind foarte motivante. în plus la noi în ţărişoară nu se apreciază lumea la justa sa valoare şi nu se prea dă şansa de a creşte într-un domeniu dacă nu ai bani destui. Pleacă lumea în căutarea la ceva mai bun, cu toate că-i doare sufletul de dorul casei părinteşti.

Ai vrea sa te întorci in cazul in care ai fi bine platita aici?

Acum, nu prea cred. Mai degrabă aş veni aşa – doar în vizită, să-mi văd rudele şi fuguţa înapoi. Dacă va mege totul bine şi mă va ajuta Dumnezeu să-mi aduc părinţii aici, lîngă mine, voi avea şi mai puţine motive să vin în Moldova…..din păcate.

Distribuie articolul: