Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze, în incinta Parlamentului Portugaliei a fost inaugurată o expoziție impresionantă a artiștilor plastici moldoveni, stabiliți în Republica Portugheză.

Evenimentul, cu genericul „Moldovenii pictează Portugalia” a avut loc miercuri, 21 martie, și a fost organizat de către Ambasada Republicii Moldova la Lisabona împreună cu Comitetul Portughez pentru Afaceri Externe și Comunități Portugheze, din cadrul parlamentului.

Cu acest prilej, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe și Comunități Portugheze, Sérgio Sousa Pinto și Ambasadorul țării noastre, Dumitru Socolan, au ținut să menționeze în discursurile domniilor lor relațiile de prietenie între cele două popoare și au evidențiat rolul important, în acest context, al comunității moldovenilor din Portugalia, 

Aș dori să subliniez că în acest sfert de secol relația dintre Republica Moldova și Portugalia s-a dezvoltat și s-a aprofundat, ancorată în legăturile de prietenie care unesc cele două societăți. Panourile expuse aici se referă la câteva momente importante ale relațiilor moldo-portugheze desfășurate în această perioadă. Cooperarea și prietenia între Moldova și Portugalia nu se limitează doar la segmentul bilateral, ci se extinde, de asemenea, la nivelul Organizațiilor Internaționale. Partea moldovenească apreciază foarte înalt sprijinul oferit în această perioadă de către Portugalia întru păstrarea integrității teritoriale a statului nostru, precum și pentru crearea parcursului european al Republicii Moldova, în special în cadrul procedurii de încheiere a Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize”, a subliniat Excelența Sa, Dumitru Socolan, în luarea de cuvânt.

Colectivul Ambasadei a exprimat deschiderea și dorința țării noastre de a extinde și aprofunda relațiile cu Portugalia în diferite domenii, în viitor, în beneficiul ambelor părți.

De asemenea, s-a menționat și faptul că Ambasada este mândră  de conaționalii țării noastre și recunoscătoare pentru munca lor și contribuția de neînlocuit care fac să promoveze și să valorizeze cultura și tradițiile poporului nostru, promovând astfel  bunul nume al țării noastre departe de granițele sale.

Ambasada aduce sincere mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil ca această inițiativă a Ambasadei să se realizeze, pictorilor care au dat curs ivitației Ambasadei: Valentin Guțu, Vladimir Onica, Alina Palamarciuc, Anna Petrova, Valeriu Ticu, Mihaela Popa, Irina, Constantin Botezat , Cătalina și Nicoleta Săndulescu, Consulului Onorific al Republicii Moldova, Antonio Beja, dar și autorităților portugheze pentru sprijinul important în organizarea evenimentului.

Nu în ultimul rând, Ambasada apreciază și prezența membrilor comunității de moldoveni la eveniment, unii dintre ei veniți chiar din nordul Portugaliei.

Distribuie articolul: