Elena Tomuz coace torturi la ea acasă de patru ani. Ajunge să coacă într-o singură zi 21 de kg de tort, iar cel mai mare a cântărit 13 kg și avea 3 nivele. Puțini sunt utilizatorii de Facebook care nu au auzit de „SooCookie Home Bakery”. Toți moldovenii care vor torturi în stil rustic, autentic și fără coloranți, o caută pe Elena.

Dacă tot se încheie postul și începe sezonul nunților, i-am scris Elenei o scrisoare. Vrem să intrăm în farfuriile moldovenilor ca să aflăm ce le place să mânânce. „Vișina e la putere!”, ne spune Elena Tomuz.

IMG_6653

„Moldovenii au revenit la natură. Preferă aromele și decorul natural, fără coloranți. Au cam renunțat la pasta din zahăr și vor ciocolată, macarons sau biscuiți în calitate de decor. Sinceră să fiu, dintotdeauna mi-a părut straniu să cumperi torturi cu decor artificial. Nu de alta, dar dai un pumn de bani pentru ceva ce ajunge la gunoi. Eu sunt adepta dulciurilor care pot fi consumate cap-coadă, respectiv și torturile sunt în proporție de cel puțin 90 la sută comestibile. Clienții mei știu asta, probabil e unul din factorii pentru care revin mereu la mine. Cele mai populare sunt torturile cu vișină: „Medovik”, „Smetanik” sau cel clasic cu vișină, la care după preferință se adaugă nuci. Am și o explicație pentru o asemenea preferință. După o masă copioasă, organismul cere ceva acrișor. Și atunci vișina câștigă în fața torturilor excesiv de cremoase și dulci.”

IMG_3315

Ai un top al torturilor comandate de clienții tăi?

„Solicitat este pound cake-ul care are mascarpone, frișcă, multe căpșuni între straturi și deasupra. Noutatea din lista mea de torturi are mare priză la gurmanzi. Mă refer la tortul cu lămâie și afine. E dulce-acrișor. Crema de brânză cu migdalele tot fac casă bună.”

De ce putem avea încredere în ceea ce ne spune Elena? Păi, pentru că are o listă de așteptare de câteva luni. Torturile ei se deosebesc de tot ce găsești pe piață. Așa „dezbrăcate” cum le vedeți, ne amintesc de Anglia, SUA și Australia. Par o grădină cu fructe, nu alta. Pofticioșii care bat la ușa ei pentru un tort sunt gata să-și aștepte rândul luni întregi. Puțini însă realizează câtă muncă se ascunde în spatele fiecărui strat acoperit cu ciocolată sau cremă.

IMG_6857

Unii chiar se supără pe ea că nu lucrează în ziua de luni. Elena Tomuz are zilele de duminică și luni libere, să știți. După mine, e prea puțin, la cât muncește în fiecare zi.

„Să știi că am cronometrat acum două zile ( de parcă știam că o să îmi scrii). Am copt și am decorat două torturi, în total, de 7 kg. Am petrecut cam șase ore în jurul lor. Aici includem coptul, răcirea, asamblarea și decorarea. Într-o singură zi, de regulă, fac 6-7 torturi. S-a întâmplat să fac și 12.”

FullSizeRender

Frigiderul tău, probabil, este mereu plin! Câte ouă pui la bătaie într-o zi de muncă?

„Sunt zile când folosesc 40 de ouă, în jur de 6-7 kg de smântână, 3-4 kg de făină, 3-4 kilograme de fructe.”

Care e cea mai migăloasă etapă din întreg procesul?

„Asamblarea torturilor cu mai multe nivele îmi dă de fiecare dată fluturi în burtică. Tot timpul am emoții și lucrez foarte atent. Cred că înțelegi de ce. Tortul urmează să fie transportat la destinație, deci nu vreau să pățesc rușinea. Nu mi-ar plăcea să știu că s-a modificat axa și că blaturile s-au mișcat din loc.”

IMG_4432

Elena ne-a deschis secretul zgârâie-norilor din cremă. Blaturile torturilor înalte se fixează cu ajutorul paielor de unică folosință și cu scobitori. Mai există carcasa metalică specială. La toate astea se adaugă suporturile din carton cu fața dublă, care nu permit contopirea cremei dintre blaturi. Trebuie să mai menționăm că tăierea torturilor înalte nu se face oricum. Elena recomandă cu tărie tăierea stratului superior, abia după care coborârea la blatul din mijloc, iar la sfârșit tăierea stratului de bază. 

IMG_0390

„Aici mai există un secret. Ca să nu risipiți bucăți prețioase de tort, mai ales că la finalul petrecerilor, după multă mâncare, nu rămâne mult loc pentru dulce, tăieți ultimul nivel în felul următor: faceți un cerc pe mijloc și tăieți în felii mici marginea rămasă. La final, tăieți în mod obișnuit, în mici secțiuni, ceea ce aveți în cerc.”

Citește și:  Irina Negară dezvăluie rețeta celor mai delicioase torturi: „Sper să vă reușească”

FullSizeRender (3)

Îi mulțumim Elenei pentru sfaturi, iar noi vă invităm să mai citiți un articol care spune că în 2017, anume torturile care te trimit cu gândul la natură sunt cele mai apreciate. Vedeți tendințele aici: În 2017, nunțile trebuie să arate ca în povești. Petrecerile cer un stil boem sau elemente folclorice

 

 

 

Distribuie articolul: