La 19 martie, la Moscova, a avut loc conferința de presă cu tematica „Protejarea drepturilor și intereselor femeilor și a copiilor de migranți în Rusia”. La masa rotundă, au fost invitați deputaţi ai Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, reprezentanți ai ministerelor și departamentelor de resort din FR, membri ai corpului diplomatic din țările CSI, acreditat la Moscova, precum şi membri ai asociaţiilor naţionale şi reprezentanţii mass-media.
Invitații la conferință au manifestat un interes aparte față de domeniul accesului migranților la asigurări de sănătate. Preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti (CDM), Alexandr Kalinin, a declarat că tratativele cu companiile de asigurări ruse au fost anevoioase.

Ca rezultat, au fost luate măsuri pentru a reduce costul polițelor, menținând, în același timp, pachetul maxim de servicii. În acest pachet intră mult mai multe tratamente decât o simplă vizită la terapeut. În unele cazuri este prevăzut chiar și repatrierea cetățenilor moldoveni în patria-mamă.

Președintele CDM a subliniat că reducerea costurilor la polițele de asigurări este un factor esențial, pentru că cetățenii noștri și așa duc o serie de cheltuieli pentru permisele de ședere și de muncă. În viitorul apropiat, perfectarea actelor în Rusia nu va fi posibilă în lipsa asigurării medicale.

În acest context, Ambasadorul Republicii Moldova din Federația Rusă, Andrei Galbur, implicat în discuție, a remarcat importanța protejării drepturilor migranților, în special a femeilor și copiilor. Excelența Sa a spus că în ultimii 5 ani au fost repatriați peste 100 de copii care, din diferite motive, au rămas fără îngrijire părintească în Rusia. Despre probleme similare au vorbit și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Moscova din Kârgâzstan și Kazahstan.

Distribuie articolul: