În fiecare an, pe 20 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Noi îi descoperim astăzi pe moldovenii care poartă cu cinste numele Ion și care aduc zilnic un aport cultural, economic, politic și social ridicat țării noastre.

Ion Suruceanu – celentano de Moldova sau Dan Spătaru al Moldovei, așa a fost numit interpretul cu un timbru vocal deosebit. Artist al poporului, Ion Suruceanu a fost și parlamentar.

Ion Druță – scriitor, din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, pentru piesa “Casa Mare”, nuvela “Ultima lună de toamnă” și romanul “Balade din câmpie” (prima parte a dilogiei “Povara bunătății noastre”), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 (“Moldova Literară” din 26 iulie 1995).


Ion Bostan – Rector al Universităţii Tehnice din Moldova, inventator, doctor habilitat, profesor universitar și academician al Academiei de Științe a Moldovei.

Ion Caras –fost jucător de fotbal, actualmente antrenor al naționalei de fotbal a Moldovei. Caras a fost primul antrenor al Moldovei independente.

Ion Balan – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Comisia agricultură şi industrie alimentară.

Ion Paladi – interpret de muzică populară, Artist Emerit al Republicii Moldova. Artistul a lansat cu succes piesa în care cântă despre numele său: “Pe mine mă cheamă Ion”.

Ion Sturza – fost premier și om de afaceri, protagonist la doua intreviuri realizate de PentruEA.md despre femeile din viața și afacerile sale și despre valorile de familie.

Ion Terguța – jurnalist, director reprezentanței companiei interstatale MIR în Moldova

Ion Ceban – Deputat neafiliat în Parlament, membru al comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Ion Razza – interpret, membru al formației Catharsis (alături de Mihai Budurin), artist emerit al Republicii Moldova.

Ion Hadârcă – Deputat în Parlament, președinte al partidului Liberal Reformator din Moldova, poet, traducător. Primul președinte al Frontului Popular din Moldova (1989—1992).

Ion Prisăcaru – Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat din Moldova, președinte al Asociaţiei Obşteaști „Baraboienii”.